Erdem; “Bu Müfredatın Adı ‘İnfial’!”

0
166

çerkez dil eğitimiKafkas Derneğinden, Çerkezcenin Latin Harflerle Öğretilmesine Tepki

İskenderun Kafkas Kültür Derneği, Milli Eğitim Bakanlığının, Ortaokullarda Çerkezcenin (Adıge) seçmeli ders eğitiminde uygulanan müfredatta, Kafkasya’da 80 yıldır kullanılan resmi Kiril alfabesinin dışında Adige Dil Derneği tarafından Latin harflerle hazırlanan ikinci bir müfredatı kabul etmesini eleştirdi.

Geçtiğimiz günlerde İskenderun İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan İskenderun Kafkas Kültür Derneği, içine düşürüldükleri durumu, Osmanlıca’yı Latin harflerle öğretmeye benzer bir durum olarak nitelendirdi. Kentte 300’e yakın Çerkez’in yaşadığını söyleyen Dernek Başkanı Sabiha Tokmak, MEB müfredatı ve uygulamalarında her dersin tek müfredatı ve tek alfabesi olduğunu anlatarak, Latin harflerle hazırlanan ikinci müfredatın 25 Şubat 2015 tarihinde bakan tarafından imzalanıp yürürlüğe girdiğini ifade etti.

Daha sonra konuşan Derneğin gençlik kolları Başkanı Muhammet Murat Erdem; “Bir dil dersinin değil, nakış dersinin bile tek bir müfredatı vardır. Ancak bugün bakanlık tarihinde bir ilk yaşanmış ve ortaokullardaki Çerkez (Adıge) dili seçmeli dersinin iki ayrı müfredatı ve iki ayrı alfabesi olmuştur. Bu durum MEB’in ‘eğitim programı tekniklerine’ aykırıdır. Şimdiye dek özenle korunan ‘müfredatta birlik ilkesine’ aykırıdır. Bu müfredatın kabul edilmesi, yürütmeye aykırıdır ve hukuki açıdan bir dava konusudur.

Bu müfredatın kabul edilmesi bilimselliğe aykırıdır. Dünya üzerinde konuşulan her bir dilin farklı harf ve sembollerle hazırlanmış resmi alfabeleri vardır. Bir milletin resmi dili, yasal ve bilimsel açıdan kendi resmi alfabesi ile öğretilmelidir. Hali hazırda kullanılan müfredat, resmi Kiril alfabesi ile hazırlanmıştır. Bakanlık tarafından yeni kabul edilen müfredat ise Latin harfleriyle hazırlanmıştır. Latin alfabeli müfredatın kabul edilmesi, bakanlığın ismindeki ‘Milli’ ifadesine dahi aykırıdır. Resmi alfabesinden farklı olan bir alfabe ile dili öğretmeye çalışmak, o dile, o dilin sahibi olan millete yapılan bir saygısızlık değil midir?” dedi.

Latin harfli müfredat seçiminin Adıge dili eğitimine vurulmuş bir darbe ve dillerine karşı yapılan bir sabotaj olarak niteleyen Erdem, MEB’i kararını geri çekmeye ve müfredatın uygulanmasını iptal etmeye çağırdıklarını belirtti. Erdem; “Aksi takdirde Türkiye’de yaşayan Çerkezlerin en örgütlü kuruluşu olan Kafkas Dernekleri Federasyonu, üyelerimiz arasında adeta infial uyandıran söz konusu müfredatın yürütülmesinin durdurulması ve idari işlemin iptal edilmesi için her türlü hukuksal yola başvuracaktır” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here