Yolbulan Metal İşçileri İnsanca Bir Ücret İçin Greve Çıktı!

0
39

Emek Partisi (EMEP) Erzin, Dörtyol Ve İskenderun İlçe Örgütleri Destek Çağrısında Bulundu…

Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığı için Yolbulan Metal işçisi, sendikası Öz Çelik-İş ile 20 Haziran’da greve çıktı. İşçiler; çıplak ücretlerinin net olarak 30 bin lira, olmasını, yılda 3 ikramiye (90 gün), sosyal haklar ve banka promosyonu istiyor.

Yolbulan Metal’de başlayan grev hakkında açıklama yapan Emek Partisi (EMEP) Erzin, Dörtyol ve İskenderun İlçe Örgütleri, destek çağrısında bulunarak basın açıklaması yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Yolbulan Metal’de işçi ücretleri 19 bin, 19 bin 500 yani asgari ücretten 2 bin lira, 2500 lira fazla. Asgari ücrete ikinci bir zam geldiğinde işçi ücretleri asgari ücretin altına düşecek.

Ancak patronun işçilerin sendikasına teklifi mevcut ücretin üzerine %15 artış ile sınırlı. Asgari ücrete Ocak’ta yüzde 49 zam yapıldığında patronda yüzde 50 zam yapmış. O dönem yaptığı ilk altı ay zammını ve şimdi ikinci 6 ay için önerdiği %15 zammı topluyor. “Ben işçiye %65 zam önerdim işçi kabul etmedi diyor.

Yoksulluk sınırı 60 bin, açlık sınırı 19 bin oldu. Ağır sanayi, metal sektöründe çalışan Yolbulan Metal işçisi açlık sınırında ücret alıyor. Çıplak maaşlarının 30 bin lira olmasını istediği için greve çıktı. İstediği bu ücret yoksulluk sınırının yarısı. Ama patron bunu da çok görüyor.

Patronlar karlarını birkaç katına çıkarıyor. Sürekli üretim rekorları kırıyor, cirosu artıyor. Ama gözü doymuyor. Yatla, katla gözleri doymuyor. Borsadaki hisseleri, bankadaki paraları, kasalarındaki her kuruşun, bindikleri makam arabalarının, yedikleri içtiklerinin parasını işçinin sırtından kazanan patronların gözü doymuyor. Patronlar kendisi için dikensiz gül bahçesi istiyor. İşçileri en düşük ücret ve işe başlama ücreti olan Asgari ücrete mahkum etmek istiyorlar. Onun için sendikalı olan, toplu sözleşme yapan işçi istemiyorlar. Çünkü işçinin ekmeği küçüldükçe onlar büyüyor.

Her Şeye Zam Geliyor İşçilerin Alim Gücü Düşüyor

Bugün en temel gıdalara her gün zam geliyor. Dörtyol, Payas, İskenderun’da en düşük ev kirası 10-12 bin lira olmuş. Yoksulluk, hayat pahalılığı daha da arttı! İşçi aldığı ücretle eve ekmek götüremiyor. Onun için fazla mesai, uzun çalışma saatleri ile ailesinin yüzünü görmeden sofrasındaki ekmeğin yanına zeytin de peynir de koymak istiyor.

Greve çıkan Yolbulan işçileri, fabrikanın makinelerinin, teknolojisinin çok eski olduğunu sürekli iş kazalarının yaşandığını söylüyor. Ağır çalışma koşullarının değişmesini işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinim alınmasını istiyor.

Yolbulan metal işçileri insanca bir ücret almak için grevdeler. İşçiler, açlık sınırında çalışmak istemiyor. Yaşadıkları açlığın kader olmadığının farkındalar. Onun için işi, ekmeği ve geleceği için greve çıktılar. Yolbulan işçisinin kazanması bütün işçilerin kazanması anlamına gelecektir.

Sendikaları, İşçileri ve Herkesimi Dayanışmaya Çağırıyoruz

İşçilerin gücü üretimden gelir. Grev, işçilerin emeğinin değer kazanması ve dünyayı daha yaşanabilir hale getirmesinin mücadelesidir. Yolbulan işçilerinin birliği ve beraberliği ile çıktığı bu grev, insanca yaşayacak bir mücadeledir. Yolbulan işçileri, nasıl ki elbirliği ile üretip patrona kazandırıyorsa, şimdi de grevde birleşip kendi haklarını kazanabilir. Bunun için bütün işçilerin, desteği dayanışması gerekiyor.

Emek Partisi, Yolbulan işçilerinin kazanması için çalışacak, işçilerle dayanışma içinde olacak. Çünkü Yolbulan işçisi kazanırsa bütün bir sınıf kazanmış olacak. Emek Partisi, sendikaları, işçileri, gençleri, kadınları ve emeklileri Yolbulan işçileriyle dayanışmaya çağırıyor.” (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here