Yıldırım Kara; “İskenderun Sahili, Bizim İçin Bir Kıyı Çizgisinden Çok Daha Fazlasıydı”

0
37

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, İskenderun Sahilinde aylardır çözülemeyen altyapı sorunlarına ve konuyla ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na iletmiş olduğu soru önergesine dair yazılı ve videolu bir basın açıklamasında bulundu.

İskenderun Sahilinde aylardır çözülemeyen altyapı sorunlarının bölge hayatının günlük hayatını olumsuz etkilediğini ve Bakanlığın bu konuda herhangi bir adım atmamasını eleştiren Yıldırım Kara; “İskenderun sahili, bizim için bir kıyı çizgisinden çok daha fazlasıydı. Çocukluğumuz, gençliğimiz; ailelerimiz, dostlarımız; gündüzümüz, gecemiz demekti. Özellikle Teysir, Emirgan, Mapido Cafe, Petek Cafe, Lima, İskenderun Belediyesine ait sosyal tesisler, Hatay’daki hemen herkesin anı defterinde bir yere sahiptir.

Depremin üzerinden geçen 16 ayda, buradaki sorunların çözüldüğünü ne yazık ki göremedik. Kıyı çizgisi, tahkimatın 1 metre altında kalmış olmasına rağmen tabandan su almaya devam ediyor. Söz konusu tesislerin durumunu düzeltmek için hiçbir adım atılmıyor. İskenderun sahili için bugüne kadar hep masadan cevap verdiniz, acaba ne zaman sahadan cevap vereceksiniz?” dedi.

Vekil Kara Ocak ayında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na İskenderun sahilinde çözülemeyen sorunlara ve sık-sık tekrar eden taşkınlara dair bir soru önergesi yönelttiğini, fakat bugüne kadar Bakanlıktan herhangi bir cevabın kendilerine ulaştırılmadığını da kaydetti. Kara, son verdiği soru önergesinde şu sorulara cevap aradı;

Hangi Tür Araştırmalar Yaptınız, Hangi Tür Sonuçlar Tespit Ettiniz?

1-İskenderun sahil şeridinde bulunan ve eski olduğu bilinen altyapının tekrar düzenlenmesi için hangi tür araştırmalar yapılmış ve hangi sonuçlar tespit edilmiştir?

2-Daha kapsamlı bir neden tespiti ve ileriye yönelik önlemler için Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi’ne deniz tabanı konusunda bilgi edinme amacıyla başvurulmuş ve haritalandırma desteği alınmış mıdır?

3-Sorun tespitine, deniz içi sismik ve karasal alanlardaki jeolojik yapıya yönelik olarak Harita Genel Müdürlüğü ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü gibi kurumlardan destek alınmış mıdır?

4-Bölgedeki yatay ve düşey yönde yer değiştirme seviyeleri GPS ağları veya inklonometre kuyuları ile ölçülmekte midir? Bu bilgiler Bakanlıkça da dikkate alınmış mıdır?

5-Kara alanlarındaki oturma düzeylerinin deniz seviyesinin altına düşmesi, gel-git ve olası gelecek depremler gibi sebeplerle oluşacak tsunami etkisi de göz önünde bulundurularak modellemeler yapılmış mıdır?

6-Olası yeni bir depremde muhtemel tsunami sularının yayılma alanlarının ve oluşacak dalgaların genliklerinin hesaplanması için diğer kurum ve kuruluşlarla birlikte yapılmış mevcut bir çalışma var mıdır?” (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here