Yıldırım; “Böyle Sağlık Sistemi Olmaz!”

0
54

ses açıklama1Gaziantep’te bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak katledilen Dr. Ersin Arslan’ın ölüm yıldönümünde SES’ten Açıklama!

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İskenderun Temsilciliği üyeleri, iki yıl önce Gaziantep’te bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak katledilen Dr. Ersin Arslan’ın ölüm yıldönümü nedeniyle bir araya gelerek şiddete karşı olduklarını bir kez daha haykırdılar.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İskenderun Temsilciliği adına açıklama yapan Alican Yıldırım, Dr. Arslan’ın ölümünün üzerinden iki yıl geçmesine rağmen sağlık çalışanlarının ülkenin dört bir yanında her gün şiddet görmeye devam ettiğini vurguladı.

TBMM raporunda da yer alan temel bir talepleri olduğunu ifade eden Yıldırım; “Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti azaltmaya katkısı olacak bir yasal düzenleme gerekiyor. Bu düzenlemeye yönelik önerimizi Sağlık Bakanlığı’na, TBMM’de grubu bulunan partilere ve sağlıkçı milletvekillerine ilettik. Ne yazık ki bizim önerimiz gibi “somut caydırıcılığı olan yasal düzenleme” yerine son çıkan sağlık torba yasasında pratikte karşılığı bulunmayan bir düzenlemeye gidildi. Sağlık çalışanlarına dayak atanlar yine ellerini kollarını sallayarak ortada dolaşıyor, ertesi gün dayak attıkları sağlıkçıyı tehdit etmeye devam ediyor. Sağlıkta şiddeti önleyecek gerçek bir yasal düzenleme yapılmadan bu konuda bir ilerleme olmayacağı çok açık, bunu yöneticilerden ivedilikle bekliyoruz. Göstermelik yasal düzenlemeler değil, samimiyet bekliyoruz” dedi.

Bu Şartlarda, Nitelikli Sağlık Hizmeti Verilmez!

Yıldırım ayrıca 17 Nisan’ın tüm Dünya’da “Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddeti Önleme Günü” olarak ilan edilmesini istediklerini de kaydetti.

Sağlık Çalışanlarına yönelik şiddetin nedenlerinin çok yönlü olduğunu ifade eden Yıldırım; “Çalışanları, hasta ve hasta yakınlarıyla karşı karşıya getiren akıl dışı bir sağlık sistemi var. Ödeme güvencesini tamamen yitirmiş, çalışanları birbiriyle rekabete sürükleyen, sağlıkta kaliteyi düşüren performans uygulaması var! Gittikçe ağırlaşan iş yükü ve angarya,  7/24, esnek-kuralsız ve baskı altında çalıştırılma var, hemşirelerde haftada 56, asistan hekimlerde 90 saate kadar uzayan mesailer var! Özel sektörde güvencesiz, parasını alamadan, kölelik koşullarında çalışma var! Sağlık Hizmetine ulaşmanın önünde bin bir türlü engel var, her kademede ödenen katkı-katılım payı ve ilave ücretler var! Tüm bunların sonucunda bozuk bir sağlık sistemi, tedavi olamayan hastalar, çalışanlara yönelmiş öfke ve şiddet var! Böyle sağlık sistemi olmaz. Bu şartlarda, nitelikli sağlık hizmeti verilmez! Hükümeti; şiddeti doğuran, emekçileri ve halkı mağdur eden bu sistemi ortadan kaldırmaya, işkolundaki sağlık emek ve meslek örgütleri olarak birlikte çözüm üretmeye davet ediyoruz” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here