Yaz İshalleri Tehlikeli Olabilir!

0
17

İskenderun Gelişim Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Akın Çam, mikrobik veya mikrobik olmayan birçok nedenle oluşabilen bir barsak hastalığı olan ishallerin tedavi edilmediğinde birçok hastalığa sebep olabileceğine dikkat çekti.

İshalin, aşırı su ve tuz kaybına bağlı olarak; kalp damar sistemi problemlerine, tansiyon düşüklüğüne ve birçok hastalığa neden olabileceğini belirten Doç. Dr. Akın Çam; “İshal, günde üç defa veya daha fazla, yumuşak kıvamlı ya da sulu dışkılama ile kendini gösterir ve genellikle beraberinde bulantı, kusma, kramp ve karın ağrısı gibi belirtileri olmaktadır. İshal çok hafif olabileceği gibi, vücutta ileri derecede su kaybına da yol açabileceğinden mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir” açıklamasında bulundu.

Yaz Aylarında İçme Sularına Dikkat!

Özellikle yaz ishallerinden korunma yolları hakkında bilgi veren Doç. Dr. Akın Çam; “Yaz ishalleri, çoğunlukla mikroplu suların içilmesi veya bu sularla yıkanmış meyve ve sebzelerin yenilmesiyle ortaya çıkmaktadır. Bazen de insanlar ishal olup bu mikropları dışkıları ile çevreye yayabilir ya da dışkıyla bulaşmış ellerin iyi yıkanmaması sonucu da ishal olabilir.

Özellikle yaz ishallerinden korunmak için, kişisel temizliğe her zaman dikkat edilmeli, eller sık-sık yıkanmalıdır. Açık su tüketmemeli; meyve ve sebzeleri bu su ile yıkanmamalıdır. Yiyeceklerin taze olmasına, paketlenmiş olarak pazarlanan yiyeceklerin üzerindeki son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edilmelidir. İyi ambalajlanmamış, üzeri açıkta satılan gıdalar, pişirilmemiş ya da az pişirilmiş gıdalar, pastörize olmayan süt ve süt ürünleri güvenli değildir, bunları tüketmemeliyiz” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here