Yaşam Daima Güzeldir

0
121

Değerli Okurlarım, yaşamı sevmeyi ve bu yaşam içinde mutlu olmayı sadece ekonomiyle sınırlandıramayız. Paranın etkili olduğu alanlar, bizi mutlu etmeyebilir, dünyadan duyacağımız hazzı frenleyebilir. Öncelikle uyku dediğimiz o önemli hadiseyle dostluğumuz üst düzeyde olmalı. Ortalama sekiz saatlik bir uyku için kontak kapabilmeliyiz. Bilindiği gibi, kaliteli uyku, beynin yeni öğrenilenleri pekiştirmesini sağlar.

Stresinizi iyi yönetin, ölçülü ve kontrollü stres dikkati yoğunlaştırmakta, odaklanmayı arttırmakta, kontrolsüz, uzun süreli ve aşırı stres ise dikkati dağıtmakta, unutkanlığı tetiklemektedir. Yeni şeyler öğrenmeyi prensip haline getirin. Her yeni bilgi ve beceri, birer bellek egzersizidir. Dedikodu yapmayın, çünkü dedikodu bir saplantıdır. Çok elzemse, kişinin arkasından konuşuncaya kadar, yüzüne söyleme yürekliliğini gösterin.

Onun yerine; spor yapmak, hobiler, araştırma alanları, yeni şiirlerle beraber, kitap okumak, konuşmanızı geliştirmek beynin en güçlü vitaminleridir. Tembel olmayın, zihinsel faaliyetlerinizi de sınırlamayın. Özellikle televizyon seyretmek gibi pasif faaliyetleri azaltın. Kaliteli futbol müsabakaları izlemenin hiçbir sakıncası yoktur.

Her gün egzersiz yapın, şuram buram acıyor diye mazeret uydurmayın, bu şekilde kendinizi kandırmış olursunuz.  Haftanın dört gününde yürümeye özen gösterin. Kısa mesafelerde araba kullanmazsanız çok iyi edersiniz. Özellikle yürümek, beyin sağlığı ve yeniden yapılanma sürecini olumlu yönde etkiler. Daima pozitif olmaya çalışın, monolog yapar gibi sürekli konuşmamaya dikkat edin. Konuşmalarınız ilgi odağı olmalı, rahatsız edici olmamalı. Böyle yaparsanız, beyniniz berraklaşır ve genel olarak bir dinginlik, moral-motivasyon kazanırsınız.

50 ve daha yukarı yaşlarda ki dostlarıma tavsiyemdir… Kendinizi ve duygularınızı pasifize etmeyin. Her ortam da mutlaka söylenecek sözleriniz vardır. İhtiyarlığa itibar etmeyin, hayata bağlı kalın, hayatınıza önem katan bağları daha da sıkılaştırın. Huzurunuzu koruma ve güçlendirmeye bakın, seksten korkmayın, aileniz, dostlarınız, işiniz, hemşerilik ve vatandaşlık bağlarınıza, inançlarınıza daha sıkı sarılın. Sevdiğiniz insanlarla daha sık beraber olmaya çalışın.

öcal sanat1

Aileniz ve arkadaşlarınızla olumlu ilişkiler kurmaya, sosyal aktivitenizi çoğaltmaya çalışın, gerçek dostlarınızla sohbetleriniz de, birer duble parlatın. Tadında bırakırsanız, vücudunuz kondisyon kazanır, yaşlılık ve ihtiyarlık adresinizi şaşırır. Çünkü iyi sosyal ilişkileri olan yaşlılarda, bellek fonksiyonlarının bozulmadığı görülmüştür.

Sosyal ilişkiler, bir taraftan zihinsel egzersizleri yoğunlaştırmakta, diğer taraftan çeşitli olayların ruhsal travmalarını hafifletmeye yardımcı olmaktadır. Bu sanat yazımda, sizlere gerçekten güzel ve olumlu şeyler söylediğime inanıyorum, siz de inanın ve de uygulayın.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

Gönül Köşemden

Güzellik Kadının Hürmetidir!

Değerli Okurlarım, öncelikle çirkin kadın olmayacağını hemen belirtmeyelim. Bu konuda ısrarcı olanlar, düşüncelerini hemen değiştirmelidir. Zira öyle düşünenlere “Haklısın” diyebilmek mümkün değildir. Sadece, süslenmeye önem vermeyen, bu konuya gerekli hassasiyeti göstermeyen kadınlar vardır. Hiç bir ressam mutluluğun resmini yapabilir mi, bilemiyorum ama mutluluğun resmi çekilebilir.

Örneğin, bir dostunuzun evinde yemektesiniz diyelim. Masadaki yemeklerin azlığı çokluğu ya da kalitesi bir noktadan sonra hiç de önemli değildir. Burada önemli olan evin kadının etkili olmasıdır. Bu nasıl olur? Evin kadını bakımlı olmalıdır. Ses tonunu ayarlamalıdır. Konuklarını rahatsız edecek konulara girmemelidir. Ev halkını aşağılayıp, kendini yüceltmeye çalışmamalıdır. Güncel olaylar hakkında az çok bilgisi olmalıdır. Kocasına değer verdiği izlenimini verebilmelidir.

Bu türden güzel davranışları yapabilen ve uygularken de fark etmeden güzelliği tavan yapan kadınlarımız vardır. Bunu beceremeyen kadınlarımız da bulunmaktadır maalesef. Kadın, bildikçe, bilgilendikçe, konuya hâkim oldukça güzelleşiyor. Kozmetik güzellikten söz etmiyorum. Mutlaka o da önemlidir ama doğrudan kendisini ilgilendiriyor. Sık-sık kuaföre giden kadınların bu yaklaşımları bakımları hakkında beceriksiz oldukları, dikkat çekmek için süslendikleri izlenimini verir.

Giyimde, kişisel bakımda da sadelik oldukça önemlidir. Kadın yaptığı her eylemi öncelikle kendisi beğenmelidir. İşte o zaman nezih kadın, kültürlü kadın olabilir ve de saygın olur.

Nerde olursak olalım, köyde yaşayan emekçi ve fedakâr kadınlarımızı saygıyla anıyor ve onları şimdilik konumuz dışında bırakarak devam etmek istiyorum. Onlar tarlada ve de toprakla iç içeler. Fazlaca bakımlı olmaları beklenemez. Yediğimiz ekmekte bile onların emeği var. O muhterem emekçileri göz ardı edemeyiz.

Bir dostumuza konuk olmuştuk, kaldığımız yerden devam edelim… Kadınlarımızın güzelleşmeye gösterdikleri eğilimle birlikte, her şey yapılan ve yenen yemeklerden ibaret değildir. Yemeğin nasıl sunulduğu, başlangıçtan itibaren yemeklerin sıralanması, yemeğe en uygun seçimi, kadınlarımızın yemek kültürünü ve de bilgisini gösterir. İster evinizde, ister restaurant seçimindeki tercihleriniz doğrudan sizi ifade eder. Göze hoş gelen güzelleşmeniz de artısı olur.

Kadınlar öncelikle anadır, azı çok yapan eştir. Acımasız ekonomik konular karşısında ayakta duran insanlardır. Onlardan daha ne isteyebiliriz ki. Erkeklerin de onlara saygılı olmaları, göz ardı edilemeyecek konuların başında gelmelidir. Sitemizde de böylesine, becerikli, fedakâr, bakımında kusursuz, başarılı kadınların olduğunu düşünüyor ve mutlu oluyorum. Hepsine selam olsun!

Kadınların en büyük dezavantajları dil kondisyonlarının üst düzeyde seyretmesi. Birazcık aşağı çekerseniz, konuşurken on yıl önceki konuları gündeme getirmeseniz tadından yenmezsiniz. Unutmayın ki; ‘Kadınlar Olmasaydı, Şairler de Olmazdı’!

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

Günün Nabzı

Kadınların Söyleyemedikleri…

Okuyacaklarınız, kadınların ölünceye kadar söyleyemeyecekleri sözlerdir.

  • Bugün anneler günü, önce senin annene gitmeliyiz…
  • Maç için büyük ekran alabilirsin…
  • Rakından bir yudum alır, bende maç izlerim…
  • Arkadaşlarına daha fazla vakit ayırmalısın…
  • Bu yıl tatile gitmeyelim, evde kalalım…
  • Sen ne istersen o olsun sevgilim…
  • Seni biriyle görmüşler. Hiç inanır mıyım?
  • Rakı sofranı hazırlayım mı?
  • Arabayı değiştirmen şimdilik gerekmez…
  • Görümcelerimi ihmal etme, yardımcı ol…
  • Para bırakmasan da olur. Her şeyimiz var…
  • Seni her zaman mutlu etmek istiyorum…

 Kadınların ağzından bu sözleri duymak pek mümkün değildir. Erkekler nedense bunlara benzer ifadeleri rahatlıkla söylerler. Efendiliklerinden olsa gerek…

Günün Sözü

Kendinden Uzağa Gitme, Yalnızlığın Çoğalır!

Öcal’dan İnciler

Aşktan Kurtulmak, Tutulmaktan Zordur!

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here