Türk Eğitim-Sen Hatay 2 Nolu Şube Başkanı Yavuz Selim Yanık, 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılının başlaması ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yanık, 18 milyon öğrenciyi ilgilendiren bir konuda problemin çözülemediğine dikkat çekti ve “Milli Eğitim Bakanlığı YARDIMCI HİZMETLİ sorunu ile ilgilenmiyor” dedi. Hatay 2 Nolu Şube Başkanı Yanık, mesajında şunları söyledi;
“2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı yarın (bugün) başlıyor. Yarın öğretmenler okulları ile buluşacak. Hepimize hayırlı olsun.
Çoğu zaman olduğu gibi eğitim camiası olarak çeşitli problemlerle okula başlayacağız. Daha önce ve yaz tatilinde karşılaştığımız ve karşılaşabileceğimiz problemler kamuoyu ile paylaşılmış, çözüm önerilerimizi çeşitli platformlarda gündeme getirmiştik. Bu problemlerin bazıları düzeltildi, bazıları ile ilgili çalışmalar devam ediyor bazıları da kangren haline getirildi.
Ancak ivedi çözülmesi gereken bir problem var ki Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)’dan bu hususta hiç ses çıkmıyor. Yaklaşık 18 milyon öğrencinin okula başlamasına bir hafta kalmasına rağmen MEB okulların YARDIMCI HİZMETLİ sorunu ile ilgilenmiyor!
Okullardaki Hizmetli İhtiyacının Had Safhada
Okullardaki hizmetli ihtiyacının had safhada olduğunun bilinmesine rağmen bu hususun gündeme dahi alınmaması, çözülmeye çalışılmaması okullarımızda ciddi HİJYEN ve SAĞLIK PROBLEMİNE yol açacaktır. Biz bu sorunun yıllardır gündeme getiriyoruz. Geçtiğimiz yıllarda bu sorun Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından Toplum Yararı Programı (TYP) kapsamında okullara, okulun mevcut durumu göz önünde tutularak gönderilen hizmetli personel sayesinde az da çözülüyordu.
Bu yıl bu çalışmada yapılamadığı için okullarımız YARDIMCI HİZMETLİ hususunda ciddi sıkıntı içerisinde. MEB’in bu hususu görmezden gelerek temizlik ve hijyen işini OKUL AİLE BİRLİKLERİNE yıkma gayreti içerisinde olduğunu düşünüyorum. Ancak ağır ekonomik koşulların olumsuz yansımalarının en çok görüldüğü yerlerin başında okulların (Kıyafet, kırtasiye, servis, beslenme, sosyal kültürel faaliyetlerin ekonomik yükü düşünülünce) geldiği herkesin malumudur. O yüzden bu durum aile birlikleri tarafından karşılanamayacak kadar büyük bir ekonomik yük ortaya çıkarmaktadır. Zaten bu husus aile birliklerinin görevi de değildir.
Bu Konu Görmezden Gelinmemelidir…
Bu hususla ilgili kamuoyuna açık çağrımızdır. Bu konuyu her platformda dile getirerek okullarımızın hizmetli sorunun çözülmesi için herkes üstüne düşeni yapmalıdır. Bu konu görmezden gelinmemelidir. Yoksa karşımıza daha başka büyümüş çözülmesi zor sorunlar olarak çıkacaktır.
Çözüm olarak; MEB ya ivedi bir şekilde Yardımcı Hizmetli atamalı, bunu yapamıyorsa İŞKUR ile yeni bir protokol imzalamalı yada okullara ödenek gönderip hizmet satın alma yoluyla kendi personelini kendisi çalıştırması için olanak sağlamalıdır.
Kamuoyuna Saygıyla duyurulur.” (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)