Volkswagen Kullanıcılarında Telaş Dorukta… Dünya’da Olduğu Gibi Antakya ve İskenderun Aynı Telaş İçinde…

0
114

Dünya otomotiv sanayisinin en önde gelen kuruluşu Volkswagen Grubunda son bir ay içerisinde kökten çöküşünü ibretle izliyoruz. Dünyayı sarsan bu şirket, söylenen ve yazılanlara göre şu an itibari ile “iflasın” eşiğinde… Aracı kullanan milyonlarca kişi ne olacağını ve ne yapacaklarını bilemez vaziyette. Şehrimizin gözde kuruluşu ‘GÜMÜŞ OTOMOTİV’ son gelişmelerle sıkıntıda!

Yaşanan son olaylarla ilgililerden pek sağlıklı bilgiler gelmiyor. Anlayacağınız tam manasıyla kilitlenme var. Vatandaş şaşkın, satan şaşkın! Alanlar şaşkın…!! Ünü tüm dünyayı saran Volkswagen tam manasıyla durma noktasında, onlarda şaşkın!

Emisyon skandalı ile iflasın eşiğine gelen firmanın geleceği tartışılıyor. On beş gün önce ortaya çıkan egzoz gazı araştırma sonuçları Volkswagen AG kuruluşunun sonunu tam manasıyla tehdit ediyor. VW firma üst düzey yetkilileri dünya kamuoyuna sağlıklı bilgiler vermekten kaçınıyor. On bir milyon satılan aracın hala trafikte olduğu düşünüldüğünde varın siz anlayın tehlikenin boyutlarını…

İsviçre kendi ülkesinde geçici olarak bu araçların satışlarını durdurdu. Görünen o ki bu dalga diğer ülkelere de sıçrayacağa benziyor. Hatta ABD’nin bu aracı üreten firmaya toplu dava açmaya hazırlandığı biliniliyor. Medyadan aldığımız bilgilerden öğrendiğimiz kadarıyla bu davanın maddi bilânçosu 18 Milyar Euro gibi akıl almaz bir fiyat. Tüm bunların yanında araç sahiplerine tazminatlar gündemde. Tazminatların gündeme geldiği düşünüldüğünde ise Volkswagen iflasın eşiğine her an gelebilir.

Alman hükümeti de VW’nin araç sahiplerine de tazminat ödemesinden yana. Hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) Grup Başkan Yardımcısı Sören Bartol, VW’den araç sahiplerine zaman geçirmeden birer mektup yazarak, araçlarını servise götürmeleri için çağrı yapmasını ve hatanın ortadan kaldırılmasını istedi. Alman Çevre Yardımı Kuruluşu Müdürü Jürgen Resch, VW’nin geleceğinin, manipülasyonu tüm boyutlarıyla açıklamasına, bu araçları geri alıp çevreye uygun hale getirmesine bağlı olacağını söyledi.

VW’den başka Mercedes, BMW gibi Alman otomobil şirketleri de manipülasyona gitti mi sorusu gündemde. Daimler Başkanı Dieter Zetsche, “Biz prensip olarak yasal düzenlemelere bağlıyız. Hiçbir araçta manipülasyon yapmadık” dedi. Almanya’da hükümet ve ekonomi çevreleri VW skandalının “Made in Germany” markasına vereceği zararı önlemeye çalışıyor…

Evet, ne yazık ki görülen ve duyulandan ziyade tam sağlıklı bilgiler gelmese de özellikle yurdumuzda on binlerce satılan ve vatandaşlarımız tarafından büyük bir rağbet gören bu markaya karşı hızlı şekilde soğuk bir ilginin oluştuğunu memleketimiz İskenderun’dan görmekteyim.

Şehir içerisinde görüştüğüm onlarca kişi bu markaya karşı sıkıntıda… Bırakın yeni sıfır aracı, ikinci eli dahi büyük rağbet gören Volkswagen, şu an toplumsal ilgiden uzak şekilde. Geleceğinin de ne olacağı meçhul!

Bu konuda bilgilerine başvurduğum konu bilimcilerin anlattıkları kafamı tam manasıyla karma karışık yaptı.

‘…Emisyon denen şeyin her ne kadar doğayı kirli gazlarla kirlettiği düşünülse de aracın şehir içinde ve dışında performansını etkilediğini ve trafikte geçen zaman içerisinde yaşanan süreç… Aracın yakıt harcamasını yakından ilgilendirdiğini ve fazla harcanan yakıt ile ekonomik olmaktan çıktığını belirtiyorlar…’

Gel de bu işe şaşma! Bu mağdurların arasına ister istemez bende girmiş bulunuyorum. Aldığım yeni araç ile bayağı kilometre yaptım ama ödediğim faturalar sonucunda bu arabanın ekonomik olmadığını anladım ama geç anladım. Sağlık olsun bazen böyle şeyler olabiliyor bu dünyada…

Çok kazanan bu markaların ne şekilde kazandığı ortaya çıkınca, işte hiç arzu etmediğimiz olayların oluşması da böylelikle kaçınılmaz oluyor. Sıfırı ve ikinci eli tıpkı bıçak gibi kesilen bu markanın ileride nasıl ve ne şekilde oluşacağı hala merakla bekleniliyor.

Mağdur olan vatandaşlarımızın sesleri şimdiden hızla yükselmeye başladı. Tavsiyelerle araç almaya kalkanlar şimdi bir değil bin kere düşünmek zorunda.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here