CHP Hatay Milletvekili Avukat Refik Eryılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, damızlık sığır ıslahı projesi, büyükbaş hayvan kulak küpeleme işi vs. adlar altında bölge veterinerlerinin mağduriyetlerine sebep olan uygulamaları TBMM gündemine taşıdı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM başkanlığına verdiği soru önergesinde Milletvekili Eryılmaz; “Hatay İl Özel İdaresi, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından hazırlanan “Damızlık Sığır Islahı” projesine onay vermiş ve bu proje kapsamında söz konusu birliğe önemli miktarda para ödemesinde bulunmuştur. Hatay Veteriner Hekimler Odası işi üstlenen Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği”nin yeterli ekipmana, tecrübeye ve donanıma sahip olmadığını ayrıca hazırlanan projenin de uygulanabilir bir proje olmadığını ileri sürerek bu proje aleyhine dava açmıştır. Ayrıca Hatay İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü 2013-2014 yıllarında büyükbaş hayvan kulak küpeleme işini Hatay veteriner odasının verdiği teklifin iki katı fazlasına Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine vermiştir. Hatay veteriner odasının araç, teknik ekipman, deneyim ve donanım açısından yeterli olmasına ve işi çok daha ucuza gerçekleştirmeyi teklif etmesine rağmen, hayvan küpeleme işinin yeterli teknik ekipman,tecrübe ve kadroya sahip olmayan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine verilmesini kamuoyu ciddi bir şekilde tartışmakta ve eleştirmektedir” dedi.
Milletvekili Eryılmaz açıklamasının ardından şu sorulara yanıt istedi; “1-Hatay’da sığır ıslahı amacıyla Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından hazırlandığı iddia edilen projenin mahiyeti nedir? Bu projeye karşı herhangi bir dava açılmış mıdır? Şayet açıldı ise bu davanın içeriği nedir? 2-2013-2014 yılları kapsamında Hatay Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine herhangi bir ödenek aktarılmış mıdır? Aktarılan ödenek miktarı ne kadardır? Aktarılan paralar hangi çalışmalar için kullanılmıştır? 3-Türkvet (Veteriner Bilgi Sistemi) sistemine göre Hatay’da kayıtlı ne kadar yerli ve yabancı kültür ırkı sığır bulunmaktadır? 4-Hatay Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği bünyesinde kaç veteriner hekim görev yapmaktadır? Birlikte görev yapan hekimlerin sayısı projenin yürütülmesine yeterli midir? Şayet yeterli değil ise hizmet satın alma yoluyla neden serbest veterinerler proje kapsamında görevlendirilmemiştir? 5-Proje ile ilgili Hatay veteriner odasından herhangi bir görüş, öneri veya talepte bulunulmuş mudur? 6-Hatay İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün, 2013-2014 yıllarında büyükbaş hayvan kulak küpeleme işini Hatay veteriner odasının verdiği teklifin iki katı fazlasına Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine vermesinin gerekçesi nedir? Hatay veteriner odası araçları, yeterli teknik ekipman ve donanımlarıyla beraber 100 hekimin görev yapacağı kadro ile işi çok daha ucuza gerçekleştirmeyi teklif ettiği halde, işin yeterli teknik ekipman, tecrübe ve kadroya sahip olmayan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine verilmesini nasıl açıklıyorsunuz? 7-Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği 2013-2014 yılları kapsamında Büyükbaş hayvan kulak küpeleme işinden ne kadar para tahsil etmiştir?”