CHP Hatay Milletvekili Av. Refik Eryılmaz, Merkezi Sistem (TEOG) Sınavı hakkında çıkan iddiaları TBMM gündemine taşıdı.
8’inci sınıf öğrencileri iyi bir Liseye girebilmek için 28-29 Kasım’da toplam 6 dersten girdikleri sınavın Elazığ’daki bir okulda dağıtılan kitapçıklarından birinin eksik çıkması ve diğer iddialarla ilgili, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından cevaplandırılmak üzere meclise bir soru önergesi sunan Milletvekili Eryılmaz, önergesinde şu ifadelere yer verdi;
“Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı ile Milli Eğitim Müdürlüğü kayıp kitapçıkla ilgili çift yönlü soruşturma başlattı. Ayrıca TEOG Merkezi Sistem Ortak Sınavlarına katılamayan 45 bin 984 öğrenci hakkında 14-15 Aralık’ta mazeret sınavı gerçekleştirilmiş, katılımın ise çok düşük seviyelerde olduğu iddia edilmiştir.
Bu çerçevede: 1.Soru kitapçıklarından 1′inin eksik olması teknik olarak bu soru kitapçığının birilerinin eline çoğaltılarak ulaştırıldığı anlamını taşımaz mı? Elazığ Milli Eğitim Müdürlüğü ve Cumhuriyet Başsavcılığı”nın soruşturmaları tamamlanmadan sınavı hangi gerekçe ile geçerli kıldınız ve sınavı iptal etmediniz? Sınavın iptal edilmemesi yürütülen soruşturmanın baştan savsaklandığı anlamını mı taşımaktadır? 2.Bu yıl ilki 28-29 Kasım’da gerçekleştirilen Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı’na (TEOG) kaç öğrenci katılmak için başvuru yapmış, kaç öğrenci katılmıştır? 3.28-29 Kasım’da gerçekleştirilen sınavlara katılamayan 45 bin 984 öğrenciye yönelik 14-15 Aralık’ta uygulanan mazeret sınavına kaç öğrenci katılmıştır? E-Okul sistemine işlenen bilgiler doğrultusunda bakanlığınız nezdinde mazeretine bakılmaksızın sınava katılamayan 45 bin 984 öğrenciye yönelik çalışma yapıldığı iddiaları doğru mudur? Bu durum önceki sınava katılan öğrenciler ile mazeret sınavına giren öğrenciler açısından haksızlık teşkil etmiyor mu? Bu gerekçelerden yola çıkarak binlerce öğrencimizin kaderini belirleyecek sınavlara yönelik altyapı çalışmalarının yapılmadan uygulamaya geçildiği dolayısıyla binlerce öğrencilerimizin mağdur edildiği sonucu çıkarılabilir mi? 4.Sınavlar sırasında ara verilmesi uygulaması hangi gerekçeye dayanmaktadır? Verilen arada çocukların cevaplarını karşılaştırması, yanlışı çıktığı zaman diğer sınava motivasyon bozukluğuyla girmesi gerçeği neden göz önüne alınmamıştır? 5.Bakanlığınız tarafından bir genelge ile polislerin öğrencilerde üst araması yapamayacağı talimatı verildiği, öğrencilerin cep telefonlarının yanlarında olup olmadığı sorularak kontrol edildiği, öğrencilerin cep telefonları ile sınava girdikleri ve soruların fotoğraflarını çekerek sosyal medya hesaplarında paylaştığı iddiaları doğru mudur? 6.Elazığ Milli Eğitim Müdürlüğü ve Cumhuriyet Başsavcılığı yanı sıra Bakanlığınız tarafından görevlendirilen 4 müfettişin Elazığ Baskil İlçesinde soruşturmaya başlattığı iddia edilmiştir. Müfettişlerin soruşturma kapsamında hazırladıkları raporu kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyor musunuz? 7.3 Kasım 2002 Tarihinden önergenin yanıtlandığı tarihe kadar, ülkemiz genelinde kaç sınav iptal edilmiş, kaç sınava yönelik şaibe iddiaları gündeme gelmiştir? Bunlardan kaçı hakkında soruşturma başlatılmış ve netice alınmıştır?”