Vekil Dudu; “AKP Doğa Katliamını Çıkardığı Yasalarla Destekliyor”

0
62

mevlüt dudu (13)CHP Hatay Milletvekili Avukat Mevlüt Dudu, ülkemizdeki çevre sorunlarını TBMM gündemine taşıdı.

Özellikle SİT alanlarının imara açılmasıyla ilgili olarak Çevre ve Şehircilik  Bakanı İdris Güllüce ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na sorular yönelten CHP’li Vekil Dudu, iki ayrı bakanın cevaplaması istemiyle meclise sunduğu önergesinde şu sorulara yer verdi;

“1.Son 10 yıl içerisinde SİT alanı olup da imara açılan yerler nereleridir? 2.Son 10 yıl içerisinde ormanlık alan iken orman vasfından çıkartılan ve imara açılan yerler nereleridir? 3.Orman vasfından ve SİT alanı vasfından çıkarılan alanlara sonrasında  ne tür yatırımlar yapılmıştır? 4.Bu yatırımları yapan şirketler hangileridir ve bu şirketlerin sahipleri kimlerdir? 5.Özellikle enerji üretimi, maden, taş ve kömür ocağı açılması ve işletilmesi için son 10 yıl içerisinde hangi kişi, şirket ve işletmelere ne tür izinler verilmiştir? 6.Son günlerde özellikle zeytinlik alanların enerji üretimine ve yapılaşmaya açılabilmesi ile ilgili düşüncelerle; SİT alanlarının ve Ormanlık alanların bu vasıflarından çıkartılması düşüncesi arasında nasıl bir bağlantı mevcuttur? 7.Zamanlama olarak birbirine yakın dönemlerde başlayan bu tür çalışmaların ilerleyen zamanda ülkemizin doğal zenginlikleri, tarihi yapısı, çevre ve insanlarımız üzerine yapabileceği etkilerle ilgili olarak ne tür çalışma ve araştırmalar yapılmıştır? 8.Yapıldıysa bu araştırma ve çalışmaların olumlu ve olumsuz sonuçları nelerdir? 9.Yapılmadıysa, ilerde yaşanabilecek geri dönüşü olmayan doğal yıkım ve zararların sorumlusu kim ya da kimler olacaktır?”

Milletvekili Dudu, ayrıca İzmir’deki bir SİT alanının imar değişikliği ile ilgili de yine Çevre ve Şehircilik  Bakanı İdris Güllüce tarafından cevaplanması istemiyle ayrı bir önerge daha sundu.

Dudu önergesinde şu soruları sordu; “1.İzmir ili, Seferihisar ilçesi, Turgut Köyü’nde 1. Derecede Doğal SİT Alanı’nda imar planı değişikliği ne zaman yapılmıştır? 2.Bu değişikliğin sebepleri nelerdir? 3.İşadamı Ali Ağaoğlu, Seferihisar’ın Turgut Köyü’nde rüzgar santrali kurmak için ne zaman müracaat etmiştir? 4.İlgili alanda Rüzgar santrali kurulması izin verilen şirket bu bölge için ne kadarlık bir bedel ödeyecektir? 5.İlgili kişinin bu müracaatı nasıl onaylanmıştır? 6.İlgili bölgede ne kadarlık alanda Kamulaştırma yapılmıştır? 7.Bu kamulaştırma için bölge halkına ne kadarlık bedel ödenecektir? 8.1. Derece SİT alanı olan bölgenin imara açılması ile bölgenin sahip olduğu doğal ve tarihi zenginliklerin yok olması ve doğal dengenin bozulması noktasında ortaya çıkacak  olumsuzluklar ve bundan mağdur olacak çevre halkı ve doğal ortamda yaşayan canlıların durumu için acilen neler yapmayı planlıyorsunuz? 9.Ayrıca bölgeye yakın cevrede bulunan antik kalıntılarda oluşabilecek olumsuz durumlar ile ilgili olarak acilen neler yapmayı planlıyorsunuz?”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here