Ünsal; “Öğretmenlik Mesleği Kanunu’na Karşı Mücadelemizi Sürdüreceğiz!”

0
20

Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, haklarımıza ve taleplerine sahip çıkmaya devam edeceklerini ve Öğretmenlik Mesleği Kanunu’na karşı mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

Öğretmenlik Mesleği Kanunu (ÖMK) tasarısınının, gündeme geldiği ilk günden itibaren öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştırdığı, öğretmenlerin ekonomik, özlük, demokratik hiçbir sorununa çözüm üretmediği, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldırdığı ve öğretmenler arasındaki ayrımcılığı derinleştirdiği için reddettiklerini hatırlatan Ünsal; “Ancak AKP hükümeti ve onun Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, sendikaların, akademisyenlerin, öğretmenlerin eleştirilerine kulaklarını tıkayarak, haklarımızı ve taleplerimizi içermeyen bu kanun taslağını iktidar bloğunun oy çoğunluğuna güvenerek kabul edilmek üzere TBMM’ye gönderdi” dedi.

Millî Eğitim Bakanlığı’nın, eğitimin bileşenlerinin görüşlerini almadan masa başında hazırladığı yeni meslek kanununun, TBMM Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda görüşülmeye başlandığını ve kanunun 22 maddesinin bütün eleştiri ve itirazlara rağmen kabul edildiğini kaydeden Ünsal; “Eğitim sendikalarının, halen görevde olan ve atama bekleyen bir milyonu aşkın öğretmenin taleplerini yok sayan Öğretmenlik Mesleği Kanunu’na (ÖMK) yönelik eleştiri ve önerilerimizi kamuoyu ile paylaşmak, demokratik tepkimizi göstermek için 9 Temmuz günü MEB önünden TBMM’ye yürümek istedik. Anayasa’da güvence altına alınan yürüyüş ve gösteri yapma hakkımız başta Ankara Valiliği ve onun emrindeki kolluk güçleri olmak üzere  şiddet kullanılarak engellenmeye çalışıldı. Sendikamız üye ve yöneticileri orantısız polis şiddetiyle durdurulmaya çalışılarak, birçok üyemiz yaralandı. Aralarında MYK üyemizin de bulunduğu 11 üye ve yöneticimiz darp ve işkence edilerek gözaltına alındı. Bir milyonu aşkın öğretmen ve atanmayı bekleyen yüz binlerce meslektaşımızı yakından ilgilendiren Öğretmenlik Mesleği Kanunu’na karşı eleştiri ve itirazlarımıza gösterilen tahammülsüzlük, iktidarın ve MEB’in karanlık zihniyetini bir kez daha gözler önüne serdi.

Milli Egemenlik Parkı’nda sürdürdüğümüz oturma eylemimiz, ÖMK’nin Meclis Genel Kurulunda görüşüldüğü süre boyunca kesintisiz devam etti. Günlerce üye ve yöneticilerimizle ÖMK’ye karşı sürdürdüğümüz mücadele sonucunda içerisinde iş güvencemiz açısından önemli bir tehdit oluşturan 34. Maddenin de bulunduğu birkaç maddede değişiklik yapılacağı kulis bilgisi olarak kamuoyuna yansımıştır.

Verilen 3 günlük aranın ardından 16 Temmuz günü toplanan TBMM genel kurulunda ÖMK görüşmelerinin ertelendiği açıklanmıştır. Eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarını tek taraflı düzenleyen, haklarımızı ve taleplerimizi içermeyen meslek kanunu görüşmelerinin ertelendiğinin açıklanmasının ardından yeniden Meclis gündemine getirilerek apar topar kabul edilmesi kelimenin tam anlamıyla fırsatçılıktır. Öyle anlaşılmaktadır ki 22 yıldır halkın taleplerine kulaklarını tıkayan Meclis, bu kez de eğitim emekçilerinin tüm itirazlarını, taleplerini, önerilerini görmezden gelerek ÖMK’yi yasalaştırmıştır” diye konuştu.

Öğretmenlik Meslek Kanununun, AKP’nin kendi öğretmenini yaratma projesi olduğunu savunan Ünsal; “Öğretmenlik Mesleği Kanunu, ben yaptım oldu mantığıyla tüm itirazlara rağmen kabul edilen ve eylül ayından itibaren uygulanacak olan Müfredattan bağımsız düşünülemez. Bu yasanın tek amacı İktidarın kendi siyasal amaçları doğrultusunda hazırladığı ‘Türkiye 100 Yılı Maarif Modeli’ne paralel düşünen ve davranan, tamamen siyasal iktidarın güdümünde hareket edecek öğretmenler yetiştirmektir. Eğitim sistemimizin geleceği için öğretmenlerin haklarını ve taleplerini göz ardı eden bu düzenlemeye karşı tutumumuzda herhangi bir değişiklik yoktur. Öğretmenlerin gerçek ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılamaktan uzak ÖMK meclis tarafından kabul edilip yasalaşsa da bizler nezdinde haklı ve meşru değildir.

Siyasi iktidarı ve MEB’i, öğretmenlerin sesine kulak vermeye ve ihtiyacımız olan gerçek bir meslek kanunu yapmak için tüm bileşenlerle birlikte çalışmaya davet ediyoruz. Eğitim Sen olarak, Eğitim emekçilerini kariyer basamakları üzerinden bölen ve mesleğimizi itibarsızlaştıran bu kanuna karşı hukuksal ve örgütsel mücadelemizi sonuna kadar sürdürecek, sadece öğretmenlerin değil, tüm eğitim ve bilim emekçilerinin haklarını koruyacak, eşit işe eşit ücret ilkesine dayanan, adil ve kapsayıcı bir meslek kanunu için mücadele etmeye kararlılıkla devam edeceğiz” şeklinde konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here