Ünsal; “Ataması Yapılmayan Öğretmenler Sorunu Çözülmelidir!”

0
122

eğitim-sen açıklama21Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı eğitim kurumlarına 30 bin öğretmen ataması için ilk başvuruların 2-8 Şubat tarihleri arasında yapıldığını hatırlatarak, ataması yapılmayan öğretmenler sorununun, eğitimin öncelikli ve acil çözüm beklenen sorunlarından birisi olduğunu vurguladı.

Hükümetin bugüne kadar eğitim sisteminin ihtiyacı kadar öğretmen atamamasının, Türkiye’nin kısa süre içinde “işsiz öğretmenler” sorunu ile karşı karşıya kalmasına neden olduğunu kaydeden Ünsal; “Bu durum atama bekleyen işsiz öğretmen sayısını her geçen yıl arttırarak, işsiz öğretmenleri büyük bir strese sokmakta, intiharlara kadar varan olumsuz sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Ataması yapılmadığı için bugüne kadar 42 işsiz öğretmen intihar etmiştir. AKP Hükümetleri döneminde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan öğretmen atamaları, ihtiyacın ve beklenen rakamların çok altında kalmış, işsiz öğretmenler sürekli bir beklenti içerisine sürüklenerek sorunun büyümesine resmen göz yumulmuştur” dedi.

Ataması yapılmayan öğretmenlerinin sorununun kalıcı olarak çözülmesi gerektiğini ifade eden Ünsal; “Kasım 2002’den sonra yapılan ilk KPSS sınavına giren işsiz öğretmen sayısı 127 bin 973 olmuştur. Aradan geçen sürede, öğretmen açıklarını kalıcı olarak kapatmak için somut adımlar atılmamış, bunun sonucunda işsiz öğretmen sayısı katlanarak artmaya başlamıştır. Aynı süre zarfında sözleşmeli öğretmen, ücretli öğretmen gibi güvencesiz istihdam uygulamaları hayata geçirilmiş, ataması yapılmayan öğretmenler kendi meslekleri dışındaki işleri yapmaya zorlanmıştır.   

Geçtiğimiz 13 yıl içinde yapılan öğretmen atamaları sayısal olarak artmış gibi görünse de, öğrenci sayısındaki artışı karşılamakta yetersiz kalmıştır. Aynı dönemde yaşam koşullarının zorlaşması ve öğretmenlerin satın alım gücünün belirgin bir şekilde düşmesi nedeniyle emekli olma oranlarının belirgin bir şekilde azalmış olması dikkat çekicidir. Yukarıdaki tabloda da görüldüğü gibi, ataması yapılan öğretmenleri, ataması yapılmayan işsiz öğretmenlere oranladığımızda karşımıza hiç de iç açıcı bir tablo çıkmamaktadır. 2003-2015 yılları arsında KPSS’ye giren her yüz öğretmenden ortalama 16’sının ataması yapılmış, geriye kalan 84 öğretmen ya tekrar sınava girmek ya da başka bir alanda çalışmak zorunda bırakılmıştır. Nitelikli bir eğitimin gerçekleştirilebilmesi için öğretmenlerin yetiştirilme ve atanmaları süreci planlı bir şekilde işletilmeli, ataması yapılmayan öğretmenler sorunu kalıcı olarak çözülmelidir” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here