Tugay Demir’den Maden Faciası Açıklaması!

0
83

maden faciası1“Özelleştirme, Taşeronlaştırma, Kar Hırsı, Madencileri Yine Göçük Altında Bıraktı!”

Emek Partisi İskenderun İlçe Başkanı Tugay Demir, geçtiğimiz gün Karaman’da yaşanan maden faciasına değindi.

İş cinayetlerinin dur durak bilmediğini öne süren Demir; “Soma’da 301 işçi, Torunlar inşaatta 10 işçi… Şimdi bir facia haberi de Karaman’dan geldi. Karaman Ermenek’te özel bir şirkete işlettirilen maden ocağını su bastı ve madende yaşanan göçükte en az 18 işçi mahsur kaldı. Türkiye’de yıllardır uygulana gelen ve AKP ile daha da hız kazanan özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamalarının, işçi sağlığı ve güvenliğini hiçe sayan, kar hırsını her şeyin önüne koyan politikaların sonucunu bir kez daha, bu sefer Karaman’da gördük. Bu facianın sorumlusu AKP hükümeti ve patronlardır. Madenleri sermayenin insafına terk eden, işin sağlığını ve karın sürekliliğini işçinin sağlığının önüne koyan, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nda ısrar eden, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınması için gerekli çalışmaları ve denetimleri yapmayan, etkili yaptırımlar uygulamayan AKP hükümeti, bu faciadan en az maden patronları kadar sorumludur!” dedi.

Soma katliamının ardından hiçbir somut ve etkili çalışma yapılmadığını vurgulayan Demir, “AKP hükümeti, maden patronlarına “işçileri ölümüne çalıştırma” vizesini yeniden vermiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik derhal istifa etmeli; sorumlular yargılanmalıdır. Madenlerde özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamalarına derhal son verilmeli, madenler kamulaştırılmalı, madenlerde çalışan tüm işçiler, kamu işçisi olarak çalıştırılmalıdır.

İşçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmadığı tüm madenlerin faaliyetleri gerekli önlemler alınıncaya kadar derhal durdurulmalı, bu süre zarfında işçilerin ücret ve diğer mali hakların ve sigorta primlerinin tam olarak ödenmesi sağlanmalıdır. Sendikalaşmanın önündeki tüm engeller kaldırılmalı, maden işçileri başta olmak üzere tüm işçilerin, kendi istedikleri sendikalarda özgürce örgütlenebilmeleri ve sendikaları aracılığıyla madenler ve işyerlerindeki sağlık ve güvenlik koşullarını denetlemeleri sağlanmalıdır. İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası yerine, emek ve meslek örgütleri ile bilim insanlarının katılımıyla hazırlanacak, işçileri gerçekten koruyacak bir İşçi Sağlığı ve Güvenliği Yasası çıkarılmalıdır” diye konuştu.

Emek Partisi olarak, tüm işçi sınıfını birlik olmaya ve mücadele etmeye çağırdıklarını ifade eden Demir; “Çünkü işçiler dahil olmazlar ise işçiler dur demez ise iş cinayetleri sürecek, birer birer, onar onar ölmeye devam edeceklerdir. Sendikalar, içinde bulundukları ataletten bir an önce çıkarak, varlıklarını borçlu oldukları işçi sınıfının hakları için adım atmalıdır. Emekten yana tüm güçleri ortak mücadeleye davet ediyoruz” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here