Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nden İskenderun Halkına Çağrı:

0
813

ruh sağlığı merkezi1“Onlar İçin Çok Daha İyisini Başarabiliriz”

İskenderun Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet veren Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nden İskenderun halkına çağrı geldi. İlçede şu an itibariyle 300’e yakın şizofren tanımlı hastanın toplumda kabul görebilmesini sağlamayı amaçladıklarını açıklayan Sosyal Hizmet Uzmanı Gönül Gökpınar, hastaların en büyük sıkıntısının toplum tarafından dışlanması olduğunu kaydetti.

Sorumlu 1 hekim, 2 psikolog, 3 hemşire ve 1 sosyal hizmet uzmanı kadrosu ile İskenderun’da hizmet veren Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde en büyük ihtiyacın maddiyat olduğuna dikkat çeken Gökpınar, sağlanabilecek maddi imkânlar ile bazı beceri kaybı oluşan hastaların bu becerilerini yeniden güçlendirmek için sosyal aktiviteler ile olanak sağlayabileceklerine dikkat çekti.

Toplum Tarafından Kabul Görünmeliler, Onlar İçin Bu Şart!

En önemli hususun şizofren tanılı bu hastaların toplum tarafından kabul görmesi olduğunu ifade eden Gökpınar, merkezin en büyük amacının ise hastaların toplumsallaşmalarını sağlamak olduğunu belirtti. Gökpınar; “Merkezin en büyük amacı hastalarımızın toplumsallaşmalarını desteklemek, tedavilerini düzenlemek, takip altında tutmak ve ailelerinin de güçlenmesini sağlamak. Çünkü çoğu aile hastalık konusunda yanlış bilgilere sahip olabiliyorlar. Ev ziyaretlerinde yaşam alanlarını tespit ediyoruz. Bu hastaların tedavisinde yaşam alanları ve aileleri ile iletişimi bizler için çok önemli” dedi.

ruh sağlığı merkezi2

Bu Merkez’de Yok Yok…

Merkeze gelen hastalar için iş-uğraş atölyeleri olduğuna işaret eden Gökpınar; “Merkeze gelen hastalarımıza iş-uğraş atölyelerimiz var. Hastalarımızın bazı beceri kayıpları burada yeniden güçlendirilmeye çalışılıyor. Bunların dışında hemşire ve hekimler tarafından tüm ilaç ve enjeksiyon takibi, sağlık ve rutin olan aylık kontrolleri yapılıyor. Hastalarımız toplumda kabul gördükçe iyileşme gösteriyor. Ve damgalama olayını da engellemeye çalışıyoruz toplumu bilinçlendirerek. Hastalarımızın en büyük sıkıntısı toplum tarafından dışlanmalarıdır. Bilmediğimiz ve bilinçlenmediğimiz konularda farklılıkları toplumumuz kabullenemeyebiliyor. Bizde bu grubu tanıtarak onları bilinçlendirerek onlarında bizlerden biri olduklarını fakat farklı dünya yaşadıklarına dair bilinçlendirme oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.

İskenderun Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet veren Toplum Ruh Sağlığı Merkezi sorumlu hekimi Dr. Feyruz Karaali ise, konu ile ilgili hassasiyetini şu şekilde özetledi:

“Toplum Ruh Sağlığı Merkezi olarak üzerimize düşen görevi devletimizin bizlere sunduğu imkanlar çerçevesinde en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz. Bizler burada bu hastalarımızı yeniden topluma kazandırabilmenin mücadelesini veriyoruz. Bu kapsamda birçok sosyal aktivite ile hastalarımızın eksikliklerini gidermeye çalışıyoruz. Oluşabilecek bir maddi imkan ile çok daha iyi şeyler başarabiliriz.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here