Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından Mustafa Kemal Üniversitesi Denizcilik Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi’nde Fakülte öğretim üyelerine yönelik olarak, TKDK 8. Proje başvuru kabul dönemi, bu kapsamda desteklenecek sektörler, başvuru şartları ve sektörün gelişmesi için yapılacak çalışmalar konusunda tanıtım ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Kasım ayı içerisinde, MKÜ Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Ayşe Bahar Yılmaz’ın başkanlığında gerçekleştirilen üçüncü toplantıda TKDK tarafından Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Programları ve su ürünleri sektörüne verilen hibe destek programları hakkında; fakülte öğretim üyeleri, Hatay Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği üyeleri, balıkçılar ve sektör temsilcilerine yönelik olarak bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Bahar Yılmaz Balıkçılık sektörünün gelişmesi, yatırımların yapılabilmesi için Üniversite olarak öncülük yapmak istediklerini belirtti. Yılmaz, Avrupa Birliği fonlarının değerlendirilmesi, fonların proje beklediğini öğrendikten sonra balıkçılık sektöründeki yatırımcıya destek olmak için bir araya geldiklerini belirterek; “Su ürünleri sektörü ülkemizde katkı sağlayan ve gelişen bir sektördür. Bizlerin bu sektörde daha fazla yol alabilmek için yeni projelerle ve AB katkılarıyla, sektörü geliştirme anlamında çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bunu da sizlerin destekleriyle yapabiliriz. Biz de fakülte olarak sizlere danışmanlık görevinde yardımcı olabiliriz. Birlikte ne yapabiliriz konuşmak için bir aradayız” şeklinde konuştu.
Yılmaz’ın konuşmasının ardından, TKDK Hatay İl Koordinatörlüğü’nde görevli Uzman Murat İlbay, kurum hakkında katılımcılara detaylı bilgiler verdikten sonra; kurumun Hatay’da desteklediği sektörler, destek miktarları ve bu desteklere başvuru yöntemleri hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Tüm yatırımların %50 oranında hibe desteği ile desteklendiğini vurgulayan İlbay; Arıcılık, tıbbi aromatik bitki ve çiçekçilik sektörlerinde yeni dönemde yapılacak olan yatırımlara inşaat işleri ve makine ekipman alımına traktör alımının da eklendiği, Meyve sebze işleme ve pazarlama yatırımları ile ilgili olarak hazırlanacak projelerde artık üretici örgütlerinin yanında şirketlerin ve şahıslarında proje başvuru hakkı kazandığını ve yatırımcıların bu kapsamdaki yatırımları ile ilgili proje hazırlayabileceklerini ayrıca meyve sebze işleme kapsamında kurulacak olan 4000m³ lük soğuk hava deposu kapasitesi 10000m³’e çıkarıldığını bununla birlikte 25m³ soğuk hava deposuna sahip soğutmalı taşıma araçlarında destek kapsamında olduğunu söyledi.
Devam eden mevcut hibe desteklerinin yatırım kapasitelerinin artırıldığının altını çizen İlbay; arıcılık yatırımlarında üst limit olan 200 kovan sayısının 500’e çıkarıldığını, kırsal turizm kapsamında 15 yatak olan üst sınırın 25’e yükseltildiğini, kültür balıkçılığı yatırımlarında 50 ton olan yetiştiricilik kapasitesinin 200 tona çıkarıldığını. 2 dönüm olan çiçekçilik ile ilgili sera yapımının 10 dönüme çıkarıldığını belirtti. Toplantı, soru cevap aşaması ile birlikte sona erdi.