Değerli okurlarım, bundan önceki makalemde, sizlere “vücut tekniğini” sunmuştum. Ayrıntılarına da girerek bildiklerimi yazmıştım. Bugün de, teknik kavramını tüm ayrıntıları ile dağarcığımızda ne varsa, yarım asır önce bizlere öğretilenleri de harmanlayarak, sizlere ve yerel takımlarımızın teknik direktörlerine arzuları doğrultusunda sunmak istiyorum.
“Teknik” sözcüğü (kavramı) neredeyse futbol kadar eskidir. Bununla beraber anlamında fazla bir değişiklik olduğu söylenemez. Futbol oynadığımız yıllarda şu ifadeleri sık-sık duyardık; “Öyle teknik bir adam ki, topu esir alıyor, hükmediyor” “Öyle kıvrak bir oyuncu ki, rakibinin belini kırıyor.” Günümüz futbolunun konumu gözle gözükür şekilde değiştiği için ve de sistemler de gündem oluşturduğundan, yukarıda sözünü ettiğim ifadeleri duymamız pek mümkün olmuyor.
Futbol kolektif bir spor olduğundan bireyselliğe fazla yer verilmez. Gereksiz yere topla oynayanlar da, hocaları tarafından uyarılır. Ancak, hemen şunu itiraf etmeliyim ki; zaman içinde aşama kaydeden futbol, bütün unsurlarıyla, kurallarıyla ihtiyaca cevap verecek hale gelmiş ve teknik de daha bir estetikleşmiştir.
Bir sanat ve endüstri olan futbolda, estetik de teknik de doğal olarak aranır. Futbol unsurları ile temayüz etmektedir. Tekniğe bu kadar güzel yaklaşımlarından sonra, bir de tanımını yapalım; Genel olarak sporda, bütün hareketlerini yapılmasında kullanılan sistemler olarak değerlendirilir ya da hareketlerde estetik dersek de yanlış olmaz…
Futbol, sert bir spor olduğundan, onun tekniği de kendine özgüdür. Yani teknik hareketlere, bir miktar da kondisyon ilave etmek gerekmektedir. Futbolun tekniğinde, bu sert sporun gerektirdiği hareketleri o andaki koşullara uygun olarak hatasız ve zamanında yapabilme anlamına gelir.
Efendim, vücut tekniğiyle, yalın tekniği, yani (birebir mücadelelerde, topla dripling halindeyken) birbirine karıştırmamak gerekmektedir. Müsabaka esnasında bir tekniğinin uygulanması normal koşullarda iki aşamalıdır: *Pozisyon koşullarına göre uygun tekniğin ve yönün seçimi, *Tekniğinin uygulanması… Yerimiz dolduğundan bu önemli konuya yarın devam edeceğiz.
Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA