STK’lardan Ortak Görüş; “Ziraat Bahçesi Yeşil Alan Olarak Kalmalı”

0
226

İskenderun Çevre Koruma Derneği, mülkiyeti Maliye Hazinesi adına kayıtlı olan ve halen İskenderun kent imar planlarında ‘Kültür Parkı’ olarak görülen, Hatay İli İskenderun Aşkarbeyli mıntıkasında bulunan 237.369,79 m2 büyüklüğündeki parselin şehir hastanesi ya da başka amaçla kullanımına yönelik girişimlerin kamuoyunda ve basında gündemi meşgul etmesi üzerine İskenderun SMMMO toplantı salonunda bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıya ayrıca, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Yılmaz, Hatay Tabip Odası İskenderun Temsilciliği, Hatay Barosu Çevre Komisyonu, Hatay Eczacı Odası İskenderun Temsilciliği, Makine Mühendisleri Odası İskenderun Temsilciliği, Mimarlar Odası İskenderun Temsilciliği, Elektrik Mühendisleri Odası İskenderun Temsilciliği, İnşaat Mühendisleri Odası İskenderun Temsilciliği, İskenderun Belediyesi AKP Meclis Grup Başkanı Abit Erol, CHP Meclis Grup Başkanı Gazanfer Dik ve meclis üyeleri, MHP Meclis Grup Başkanı Emir Selim Yazar, Atatürkçü Düşünce Derneği İskenderun Şube Temsilcisi, Korunmaya Muhtaç Çocuklara Yardım Derneği başkan ve temsilcileri, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği İskenderun Şube Temsilcisi, İskenderun Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Mustafa Çöloğlu, Evimiz İskenderun Süpürge Derneği, Ayna Kültür Sanat Derneği, İnsan Hakları Derneği Başkanları, Eğitim-İş Hatay 2 Nolu Şube başkanı, Eğitim Sen İskenderun Şubesi başkanı, Türk Eğitim-Sen Hatay 2 No’lu Şubesi başkanı, HDP İskenderun İlçe Başkanı ve yöneticileri, Vatan Partisi il ve İlçe Başkanı ve yöneticileri, CHP İlçe yöneticileri katıldı.

Geniş katılımlı gerçekleştirilen toplantıda alınan kararları açıklayan İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, toplantıda, söz konusu yeşil alanın bütünlüğünün kaybolmasının kent hayatımız açısından herhangi bir kayba neden olmayacağı yönünde bazı çevrelerin görüşlerinin aksine söz konusu yeşil alanın kent havasının kalitesi ve kent yaşamı için vazgeçilmez değerde olduğunun vurgulandığını aktararak, bu bağlamda alınan kararları şöyle sıraladı;

“Söz konusu arazinin bütünlüğü bozulmaksızın yeşil alan olarak kalması gerekli ve zorunludur. Siyasi Parti gözetmeksizin, bölge milletvekillerine çağrı yapılarak bu gündemin birlikte tartışılması müzakere edilmesi bu konudaki en öncelikli talebimizdir. Kentin halka açık alan miktarının ve yeşil alanlarının niteliklerinin artırılması ve sürdürülebilir kılınması gelecek için gereklidir. Bütüncül, katılımcı ve ekolojik bir kent planlaması şehir planlamasında öncelik olmalıdır. Gelişmeye açık, kamu ve özel sektör binaları inşa süreçlerinde ve sonrasında, çevreye zarar vermeden ve sonraki gelişim alanları da dikkate alınarak planlanmalıdır. Bahsi geçen yeşil alan alanın Sağlık Bakanlığına tahsis işleminin yapılıp yapılmadığı hakkında karar vericilerin kent halkına bilgi vermeleri gereklidir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü’nde İmar planı değişikliği kararı yokken ve 1/25.000’lik nazım imar planı değişikliği yapılmadan 1/5.000 ve 1/1.000 ölçekli plan karar değişikliği yapılması ilgili mevzuat gereğince uygun değildir. Sağlık bakanlığına Bilgi edinme yasası çerçevesinde başvurularak bölgenin hukuki statüsü sorgulanmalıdır. En üst siyasi irade ile iletişime geçerek kamuoyu oluşturulmalıdır. Kamu yararı adı altında yeşil alanlara göz dikilmesi kabul edilmemelidir. Mevcut bitki örtüsü korunmalıdır. Var olan SSK hastanesinin ön tarafı, kapasitenin artırılması açısından doğru alandır. Belediyeye ait bu boş alana Acil servisin taşınması arka taraftan da poliklinik girişlerinin olması düşünülmelidir.

İskenderun kent merkezinin sıkışıklığı ve trafik yoğunluğu da dikkate alınarak söz konusu yapı için alternatif bölgelerin (Denizciler-Sarıseki-Denizciler -Arsuz-Dörtyol güzergahları) dikkate alınması gereklidir. 2-3 dakikalık videolar hazırlanarak kamu spotu şeklinde sosyal medya hesaplarında paylaşılmalıdır. Meslek Odalarının (Makine-Elektrik-İnşaat-Mimarlar), Baro’nun, Tabip Odaları’nın bu konuyu kendi açısından değerlendirmesi ve görüş bildirmesi gereklidir. Her kurum kendi binasına konu ile ilgili bez afişler asarak farkındalık yaratmalıdır.Açık ve kapalı toplantılar ile konu halka anlatılarak kamuoyu oluşturulmalıdır. Konunun Ocak ayının 15.gününden sonra Şubat ayı gelmeden, siyasilerle birlikte tekrar tartışılması ve Hatay Valisi Sayın Erdal Ata’ya bir sunum yapılması kararlaştırılmıştır.” (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here