Sporda Doğrular ve Yanlışlar (4)

0
23

Değerli okurlarım, spor yapmak güzel de, onun hakkını vermek ve gereği kadar yararlanmak gerekmektedir. Boy-pos söz konusu değil, yeter ki normal kilonuzda olun. İnsanların duygularını anlayın, o zaman size hem yakışıklı ve hem de “KARİZMATİK” derler. Burada, karizmatik nasıl bir şeydir diye açıklamamız gerekmiyor mu? Sporda da karizmatik kavramı sık-sık telaffuz edilir ama genelleme yaparak ne olduğuna iyice bakalım.

Karizma ne demektir? Kimler karizmatiktir? Karizma anadan doğmadır? Sonradan olmamıdır? Nasıl karizmatik olunur?

Karizma kelimesinin eski Yunan uygarlığında “İlahi ilham yeteneği” olarak kullanıldığı biliniyor. O zamanlar karizma Allah’ın bir lütfü olarak kabul ediliyordu. İncil’de bile karizmadan söz edildiğini duyuyoruz.

Futbolda da karizma; topa hükmedebilen, golcü hüviyeti ve spor ahlakını özümlemiş olanlar sporseverler arasında karizmatik sporcu olarak değerlendiriliyor. Lügatte da etkileyicilik olarak geçiyor.

Karizmayı ben de şöyle yorumluyorum; “Bir kimsenin, karşısındakileri sırf kendine duyulan saygı, hayranlık ve bağlılık çerçevesinde ve kişisel cazibesiyle kendi istediği yönde eyleme geçirebilme yeteneği…” Ayrıca, önemli bir boşluğu doldurma işi olarak da tanımlansa, kimsenin sesi çıkmaz.

Karizma ve karizmatik olma kavramlarını birazcık daha açalım. İsim veremeyeceğim, çünkü herkesin kafasında karizmatik birileri vardır. Bana sorsalar hemen aklıma -görmemiş olmama rağmen- Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk gelir.

Karizmatik kişiler her yerde kendilerini belli ederler ve bulundukları ortamda tüm gözler üzerindedir. Genelde pozitif enerji yayarlar ama öfkeli olduklarında da herkes ayağa kaldırırlar. Karizmanın anadan doğma mı, sonradan olma mı olduğu hakkında çok şeyler söylenebilir, ancak doğal olarak karizma, kişinin doğumundan itibaren ona bahşedilmiş ve yeteneklerinin bir sonucu olsa bile, koşulların ve çevrenin belirleyici olduğu da unutulmamalıdır.

Beklentileri karşılamamak, dürüst davranmamak, toplumun kabul edemeyeceği yüz kızartıcı hareketlerden dolayı mahkûm olmakla karizma çizilir ya da yok olur. Karizmatik olanların ortak özellikleri de vardır. *Kişisel risk üslenebilme yürekliliği, *Yalana itibar etmeden kendini ifade etme cesareti, *Model olma, geleneksel yol, yöntemlerin dışına çıkma! *Dominant olma ihtiyacı, *Güven duyulan bir kişiliğe sahip olma, *İnançları doğrultusunda başkalarını ikna etme yeteneği! *Toplumla, onlara yönelik beklentilerini ileterek, iletişim kurmak, *Topluma vizyonunu belirleme ve açıklama yeteneği!

Futbol takımlarında da karizmatik olmak için kaptan olmak gerekmiyor.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here