Spor Yapmanın Erdemi (4)

0
59

Değerli okurlarım, sağlık konusunda sorular soran çok değerli okurlarımın, bu küçük paragrafı dikkatle okumalarını istiyorum. İyi özümlerse mutsuzluğun, hastalıkların panzehirini de bulmuş olurlar. Villalarda, köşklerde, yalılarda neden mutsuz insanlar da bulunur ya da mütevazi gecekondularda yaşayanların bir kısmı neden emsalsiz mutluluk içindedirler? Hiç düşündünüz mü?

Oysa mutluluğun da mutsuzluğun da sınırları asırlar önce ana hatlarla belirlenmiş ve çizilmiştir. Bu ana hatlar her neyse eminim merak etmişsinizdir. Merakınızı gidereyim. Fakir fukara olmak mutsuzluk, zengin, mitli milyarder olmak mutluluk! Öyle mi dersiniz? Aslında sağlıklı olmak en büyük zenginliktir ve bunu çoğaltmakta spor yapmakla gerçekleşir. Günde üç öğün tıka basa yemek yemek sağlıklı olmak değildir.

Öncelikle, spor yapmanın dezavantajlarından söz etmek istiyorum. Günümüz koşullarında, modern yaşam tarzının yarattığı hareketsizliği telafi edebilmek adına nelere başvurmuyoruz ki… Birçoklarımız spor salonlarına, halı sahalara, yürüyüş parkurlarına koşup oralarda mesai sarf ediyoruz. Üstelik para vererek bu sıkıntılara katlanıyoruz. Buralarda genel amaç popolardan ve göbek bölgesinde biriken aşırı yağlardan bir an önce kurtulmak… Öyle değil mi?

Şunları aklımızdan çıkarmayacağız. Her şeyde olduğu, gibi sağlık için spor yapmanın da raconu vardır. Bunu göz ardı edemeyiz. Dikkat edeceğimiz en önemli husus bu olmalıdır. Hareketsiz kalan vücudumuzda, kaslarda kısalmalar, eklemlerde sertlikler, kemik kalitesinde azalmalar ve aşırı kilolar söz konusudur. Sağlıklı yaşam uğruna yapılan düzensiz ve bilinçsiz spor, fayda yerine zarara yola açıp sakatlanmalara neden olabilmektedir.

Dilerseniz halı sahalardan söz edelim. Halı sahalar genellikle beton zemin üzerine döşenen yeşil halıdan oluşmaktadır. Spor yapılan zemin, yüzeyin yüksek sürtünme katsayısı ve zemin sertliği yaralanma riskini arttırabilmektedir. Halı sahalarda en çok diz ve ayak bileği eklemleri yaralanmaktadır. Halı sahaları örnek olarak gösterdim. Vaka Belediye eski başkanımız Sayın Yusuf Civelek bazı yerlerde kurallar uygun halı sahalar yaptırmıştı, sağ olsun ama belli yaşlardan sonra oralardan fayda sağlanamaz.

Tenis diyeceğim ama şehrimizde benim bildiğim 2 tenis kortu var. Tenis kulübü ve bizim Kardelen Sitesi’nde. Bunun dışında var mı bilmiyorum. Her köşe başında, özel hastaneler misali, tenis kortları bulunsa bile, öncelikle raket tutmayı bilmek lazım. Tenisçi dirseği yaralanmaları, düzgün olmayan servis tekniği nedeniyle omuz kasları ve kol kaslarında yırtıklar oluşabilmektedir.

Sportif faaliyet öncesi yapılan vücut ısınma egzersizleri, kasları ve eklemleri germe egzersizleri, sporcunun kondisyonunun iyi olması sakatlanma riskini azaltmaktadır. Yarınki sayımızda da, benim sizlere önereceğim sporla, bu sporun hangi rahatsızlıkları yok ettiğini ya da en aza indirdiğini, nasıl mutlu olacağınızı anlatmaya çalışacağım.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here