Değerli okurlarım, daktilomun başına geçtiğimde, futbolcuların hakemleri kandırmaya yönelik çirkin hareketlerinden söz etmeyi düşünüyordum. Bunları yine anlatırım, kaçınılmaz benim için. Ancak, şehre indiğimde ya da telefonda birçok okurum sanki ağız birliği etmişçesine; ‘…Biz çok hastalanıyoruz, evimiz sıcak, sırtımız pek yine de hastalıktan kendimizi kurtaramıyoruz…’ diyorlar.
Efendim, İskenderun Gazetesi bir klinik değil ama birçok sorunlara çözüm bulacak kapasitede bir kurum. Kuruluş tarihini de göz önüne alacak olursak, rakiplerini solladığını da söyleyebiliriz kuşkusuz. Geçenlerde bir yerde okumuştum. İnanması biraz zor ama yazının altında bir İngiliz profesörünün ismi bulunmaktaydı. Merak etiğinizi biliyorum. Hemen söyleyeceğim.
Bildiğiniz gibi, her şeyin (canlı ya da cansız) bir ömrü ve bir yıpranma süresi vardır. Evimizdeki eşyaların bile belli bir süre sonra eskidiğini, birleşim yerlerinin toz haline geldiğini görürüz. Doğal olarak değiştirelim diye düşünürüz. Canlılarda değiştirme işlemi geçersizdir ama verilen ömrü öyle ya da yaşar ve gider. Ölümden “Kaçmak” diye bir lüksümüz yoktur.
İmzalı bir yazı okuduğumu söylemiştim. Canlılar içinde hastalanmayan sadece köpek balığı imiş. İzlediğim belgesellerde, köpek balıkların zafiyetine hiç rastlamadım. Biz insanlara gelince; koşullar ne olursa olsun kendimizi biraz etsek derhal yatak yorgan yatarız. Bazılarımız da ilgi odağı olmak yalandan hastalanırız.
Bu makalemizde, genel arzu üzerinde, hastalıktan nasıl korunabiliriz, bunu asgariye nasıl indirebiliriz, bu rahatsızlıklardan “Çabucak” nasıl kurtulabiliriz? Öncelikle, birikimimizi, yani yaşam tecrübemizi, hastalığa yakalanmamak için dikkatimizi, ondan uzaklaşma metotlarını irdelemeliyiz.
Yapacağımız en önemli yaklaşım; Sağlığımızı çok iyi izlemek olacaktır. Hastalıkların zararlısı, zararsızı olmaz ama hangisine duçar olduysak, yine müsebbibi bizleriz. Arada bir dikkatsizliğimizin cezasını, belki kısa süreli ya da uzun süreli çekeriz. Hepimiz zaman-zaman hastalanıyoruz ve hastalanacağız da. Genel olarak hastalıkların çoğu ihmalkârlığımız ya da hatalarımızdan kaynaklanmaktadır.
Spor yapmak ve spor salonlarına gitmek! Tabi ki bunlar faydalı şeyler. Böyle olmasına rağmen tamamıyla avantaj olduğunu söylememiz de doğru olmaz. Sporla sağlıklı kalabilmenin avantajına ve dezavantajına aheste gireceğim.
Spor yapmak güzel bir yaklaşım! Fakat herkes spor yapmıyor ki! Spora başlama aşamasında gerçekten heyecan duymuyorsanız, yaptığınız bu sporun inanın hiçbir faydasını göremezsiniz. Hastalanmak istemeyen ya da sık-sık rahatsızlanan okurlarım için özellikle şunları söylemek istiyorum.
Efendim, belli rahatsızlıklara karşı alacağımız önemli tedbirlerden birisi, öncelikle sağlığımıza sahip çıkmak ve onu iyi izlemektir. Sağlığını yakın takibe alanlar kolay-kolay hastalanmazlar.
Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA