Manisa’nın Soma ilçesinde bulunan maden ocağındaki patlama nedeniyle yaşamını yitiren yüzlerce maden işçisi için dün bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştiren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri, Devlet Hastanesi A/Blok önünde toplanarak burada bir bildiri okudular. SES İskenderun Temsilciliği adına konuşan Ali Can Yıldırım; “Maden ocaklarının bulunduğu illerdeki Soma dahil hastanelerde yanık ünitelerinin bulunmaması göz göre göre yüzlerce kişinin ölümüne davetiye çıkarmıştır” dedi.
Hastane önünde 3 dakikalık saygı duruşunda bulunan SES üyelerine hastanede bulunan vatandaşlarda eşlik etti ve saygı duruşunda bulundular. Daha sonra SES adına konuşan Yıldırım; “Ülkemizdeki maden ocakları işçilere mezar olmaya devam ediyor. 13 Mayıs Salı günü Soma Kömür İletmeleri A.Ş.’ye ait maden ocağında 16.00-24.00 vardiyasında çalışan 787 işçi trafo patlaması sebebiyle kaynaklandığı iddia edilen yangında toprağın 2 ila 6 km. altında mahsur kaldılar. Bugün (dün) sabah saatlerinde aldığımız bilgiye göre 363 kişi tahliye edilirken, 80 kişinin yaralandığı ve 282 kişinin de hayatını kaybettiği ancak, ölü sayısının daha da artabileceği bilgisi bizleri kaygılandırmaktadır.
Maden kazalarının %91’i önlenmesi en kolay göçükler yüzünden meydana gelirken, 2012 yılında ölümlü kazalarda 78 madenci, 2013 yılındaki ölümlü kazlarda ise 95 madenci yaşamını yitirmiştir. Madenlerdeki iş cinayetleri bu alandaki taşeronlaştırmanın, kar hırsının, yeterli önlemler alınmamasının ve daha da önemlisi gerektiği gibi denetim yapılmaması ve yaptırım uygulanmamasının sonucudur.
Sağlıktaki piyasalaşma uygulamalarından kaynaklı olarak sağlık hizmetlerinin planlanmasında toplumun ihtiyaçlarını gözetmek yerine kar getirmeyen ünitelerin kapatılmasına neden olmuştur. Birçok hastanede yanık üniteleri kapatılmıştır. Özellikle maden ocaklarının bulunduğu illerdeki hastanelerde yanık ünitelerinin olması gerekirken buralarda yanık üniteleri kapatılmıştır. Soma’daki tedbirsizlik sonucu gerçekleşen olayda yaralılara müdahale edilecek yanık ünitesi bulunmamaktadır. Bu da göz göre-göre yüzlerce kişinin ölümüne davetiye çıkarmıştır.
Soma’da yaşanan trafo patlamasını kaza olarak değerlendirmek mümkün olmadığı gibi kader olarak ifade etmek sorumluluktan kaçmak anlamına gelmektedir. Soma’da yaşamını yitirenleri saygıyla anıyor, ailelerine, yakınlarına, arkadaşlarına ve tüm işçilere başsağlığı diliyoruz. Aynı zamanda ağır ve tehlikeli işler kapsamında değerlendirilen madencilik sektöründe ve tüm alanlardaki taşeronlaştırmaya son verilmesi ve gerekli önlemler alınması, denetimler yapılması için siyasi iktidarı göreve çağırıyoruz” dedi.