Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Hatay İl Koordinatörü Dr. Savaş Özgürsoy, 9. Proje başvuru kabul dönemi kapsamında yer alan, arıcılık, tıbbi ve aromatik bitki, süs bitkileri, kültür balıkçılığı, kırsal turizm, yerel gıda ürünleri ve el sanatları gibi konularda yapılacak yatırımlara yüzde 50 hibe desteği sağladıklarını söyledi.
Bu kapsamda uyguladıkları hibe programlarına faydalanıcıların maksimum seviyede katılım sağlaması amacı ile daha önce Gıda Tarım ve Hayvancılık İl, İlçe Müdürlükleri ve Halk Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde 60 saatlik kurs eğitim programı düzenlediklerini ve bu vasıta ile çok sayıda potansiyel faydalanıcı ve yatırımcıyı sertifika sahibi yaptıklarını belirtti.
Arıcılık, tıbbi ve aromatik bitki, süs bitkileri, kültür balıkçılığı, kırsal turizm, yerel gıda ürünleri ve el sanatlarında ‘sertifika sahibi olan veya kalfalık, çıraklık ve usta öğreticilik belgesi olan’ yatırımcılardan proje beklediklerini vurgulayan Özgürsoy, bu çerçevede hazırlanacak olan ve kurumdan onay alan projelere yüzde 50 oranında hibe desteği sağlanacağını ifade etti.
El Sanatları ve Hatay’a Özgü Yerel Gıda Ürünlerine Hibe Desteği…
Desteklenen yerel tarım ve gıda ürünleri hakkında bilgi veren Özgürsoy, “Örgü Peyniri, Dil Peyniri, Doğal Zeytin Yağı, Firik, Ceviz Ezmesi, Biber Salçası, Humus, Zeytinyağı ve salamurası Sürki, pekmez, sumak, lif, kekik kuru domates, kuru biber, kuru patlıcan, çakşır, zahter, testi peyniri, tuzlu yoğurt, domates salçası, uzum pekmezi, ceviz reçeli, kömbe, tursu, turunç reçeli, biberli ekmek, oruk, haytalı, harnup, ceviz sucuğu, pestil, Yayladağı lokumu, bulgur, kahke, kâğıt kebabı, künefe, defne sabunu ve yağı, ipek üretimi, ağaç işleri, metal işlemeciliği, cam işlemeciliği, seramik üretimi, çömlekçilik, testicilik, dikiş, nakış işleri” başta olmak üzere çok sayıda el sanatı ve Hatay’a özgü yerel gıda ürününe destek verdiklerini belirtti.
Traktör Alımına Hibe Desteği Devam Ediyor…
Süt inekçiliği, besicilik ve tavukçuluk ile ilgili yatırımlarda inşaat işleri, bina yapımı makine ekipman alımının yanı sıra traktör alımına da %50 oranında hibe desteği sağladıklarını belirten Özgürsoy, aynı desteklerinin arıcılık, tıbbi ve aromatik bitki ve süs bitkileri yatırımlarında da verildiğini belirtti ve traktör almak için yatırımcıların bu sektörlerde proje hazırlaması gerektiğinin altını çizdi.
Arıcılık, tıbbi ve aromatik bitki, süs bitkileri, kültür balıkçılığı, kırsal turizm, yerel gıda ürünleri ve el sanatları projelerinde, yatırım tutarının 5 bin ile 400 bin euro arasında değiştiğini belirten Özgürsoy; “Bu konularda proje hazırlamak isteyen yatırımcılarımız, 15 Mart’a kadar projelerini TKDK Hatay İl Koordinatörlüğüne sunabilirler. Yatırımcılarımız ayrıca daha ayrıntılı bilgiye, TKDK Hatay il Koordinatörlüğü yardım masasında yüz yüze görüşme ile ve 444 85 35 nolu telefon hattından veya www.tkdk.gov.tr internet adresinden de ulaşabilecekler” dedi.