Selçuk; “Toplumsal Barış İçin Halk İradesine Saygı Gösterilsin!”

0
20

İnsan Hakları Derneği İskenderun Şube Eşbaşkanı Coşkun Selçuk, dernek binasında, üyelerin katılımıyla gerçekleştirdiği basın toplantısında, İçişleri Bakanlığı tarafından Hakkâri Belediyesine belediye başkanının 2014 yılındaki bir davası bahane edilerek kayyum atanmasına tepki gösterdi.

Kayyum atama politikalarının, yurttaşların temel hakkı olan seçme ve seçilme hakkının gasp edilmesi anlamına geldiğini kaydeden Selçuk; “OHAL döneminde çıkarılan 674 sayılı KHK’ye dayandırılarak 2016’da DBP’li toplam 95 belediyenin eş başkanları görevden alınarak yerlerine o yerlerin mülki amirleri olan vali ve kaymakamlar kayyum olarak atanmıştır. Kayyum atama hukuksuzluğunu ‘terör’ kavramı üzerinden meşrulaştırmak isteyen iktidar temsilcileri, 31 Mart 2019 yerel yönetim seçimlerinden sonra da kayyum politikalarına devam etmiştir. 31 Mart 2019 yerel yönetim seçimlerinin ardından, 19 Ağustos 2019 tarihinden itibaren İçişleri Bakanlığı’nın kararıyla 3’ü büyükşehir, 5’i il, 33’ü ilçe ve 7’si belde belediyesi olmak üzere toplam 48 HDP belediyesine kayyum atanmıştır. Kayyum atanması demokratik olan tüm hak ve taleplerin askıya alındığını bir kez daha ortaya koymuştur. Yurttaşların temel hakkı olan seçme ve seçilme hakkı bir kez daha gasp edilmiştir.

HDP’li 48 belediyeye kayyım atanması 4,5 milyonu aşkın yurttaşın iradesinin iktidar tarafından kabul görmediğini göstermişti. 31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Van halkının yüzde 55.48 oyunu alarak Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının iadesi kararı hukuka aykırı bir şekilde ortadan kaldırılarak Van halkının iradesi yok sayılmış kayyım atama girişiminde bulunulmuştur. Ancak iradesine sahip çıkan halkın geri adım atmaması üzerine Mazbata seçilmiş belediye başkanına verilmiştir.

Görmekteyiz ki Devlet Kayyum politikasından vazgeçmiş değildir. 03.06.2024 tarihinde İçişleri Bakanlığı kararı ile Hakkâri Belediye Eş başkanı Mehmet Sıddık Akış görevden uzaklaştırılmıştır. Görevden uzaklaştırmanın üzerinden 2 gün sonra Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi, görevden uzaklaştırılan Mehmet Sıddık Akış hakkında yasa dışı örgüt yöneticiliği suçundan 19 yıl 6 ay hapis cezası vermiştir. 10 yıldır devam eden kovuşturma sonucunda tam da Mehmet Sıddık Akış’ın görevden uzaklaştırılmasının üzerinden 2 gün geçmeden hakkında ağır bir ceza verilmesi yargının ne derece iktidarın güdümünde olduğunu açıkça göstermektedir.

İçişleri Bakanlığı görevden uzaklaştırma kararının gerekçesinde soyut olgular üzerinden hareket etmiş, örgüt yöneticiliği, tehdit gibi Yargının görev alanına giren gerekçeler sunmuştur. Yargılama erki yerine geçerek yargı kurmuş, yargılaması ve soruşturması devam eden dosyaları gerekçe göstermiştir. Unutulmamalıdır ki hakkında cezai hüküm kesinleşmeyen herkes Masumiyet Karinesi altındadır. İçişleri Bakanlığı’nın bu açıklama ve uzaklaştırma kararı hukuki değildir. Seçme ve seçilme hakkına yönelik bu açık müdahale, anti demokratik bir tutum olup demokratik bir sistemde kabulü mümkün değildir” şeklinde konuştu.

Yaşanan süreçte kişi özgürlüğü hakkının ağır şekilde ihlal edildiğini savunan Selçuk; “Biz, bir kez daha demokrasinin askıya alınmasına karşı Türkiye’nin demokratik yapısını inşa ve demokrasiyi, demokratik değerleri korumak için yurttaşların yönetim kademelerine doğrudan katılımını hedefleyen ve söz sahibi kılan etkin bir yerel demokrasi anlayışının daha güçlü bir şekilde tesis edilmesi gerektiği inancındayız. Tam demokratik bir sistemin inşası için yerel demokrasinin güvence altında olması barışı ve demokrasiyi sağlamanın en önemli koşuludur.

Siyasal iktidarı demokratik ve barışçıl bir geleceğin inşası için bu kritik süreçte sorumluluk içerisinde davranmaya, geçmişten ders çıkartarak Hakkâri Belediyesi’ne atanan kayyumu geri çekmeye, demokratik ve evrensel hukuk değerlerine dönmeye davet ediyoruz. Demokrasi ve Barışı tesis etmek için kaybedecek daha fazla zamanımız yoktur” diye konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here