Sekizinci NEOBIOTA Konferansı Gerçekleşti

0
67

mkü-neobiota1“Toplantıda İstilâcı Yabancı Türlerin Etkileri İncelendi”

Sekizinci NEOBIOTA (The European Group on Biological Invasions) Konferansı, Antalya’da, Mustafa Kemal Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile çok sayıda uluslararası kuruluşun ortaklığıyla ve 46 ülkeden 217 kişinin katılımıyla gerçekleşti. Konferansta MKÜ’yü, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Üremiş ve Prof. Dr. Erdal Sertkaya temsil etti.

Çoğunlukla istilacı, doğal ortamlarından başka bir ortama taşınmış yeni canlı türlerini inceleme ve bu canlıların işgali nedeniyle giderek artan sorunlara çözümler getirme amacıyla, Avrupalı bilim insanları tarafından oluşturulan ve istilâcı yabancı türler konusundaki bilim insanlarını ve uygulayıcıları bir araya getiren NEOBIOTA Konferansları iki yılda bir gerçekleşiyor.

İstilâcı yabancı türlerin tarımla ilişkisi üzerinde de durulan konferansta, bu türlerin geliş yolları, çevre, ekonomi ve sosyal hayata etkileri, hayat düzenleri ve genişleme şekilleri ve nasıl mücadele edileceğiyle ilgili bildiriler sunulurken yabancı türler yasası üzerinde özellikle duruldu. İstilâcı türlerin zararlarına, yayılmalarının artmasına dikkat çeken etkinlik, farkındalık yaratma konusunda etkili olurken, bilinçlendirme yolunda önemli adımlar atılmış oldu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here