Seçer; “Narenciye Üreticilerimizin Beklentileri Ve Umutları Geçen Yıllara Göre Daha Yüksek”

0
103

dörtyol narenciye1Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birlik Başkanı Hacı İbrahim Seçer; “Narenciye Üreticilerimizin Beklentileri Ve Umutları Geçen Yıllara Göre Daha Yüksek”

Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birlik Başkanı Hacı İbrahim Seçer, narenciye üreticilerin sorunları ve 2015 yılı narenciye ihracatı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Geçen sene narenciye ürün satış fiyatlarının düşük olması sebebiyle mağdur olan çiftçinin 2015 yılı sezonundan umutlu olduklarını ifade eden Seçer; “Bu yıl ihracat talebinin fazla olması önemli bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat üreticilerimizin burada dikkat etmesi gereken en önemli husus ihracata yönelik ürün arzı yaratmalarıdır. Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli hususta Akdeniz Meyve Sineği ve tescil edilmiş diğer zararlara karşı üreticimizin dikkatli olması gerekir” dedi.

Narenciye sektöründeki büyüme ve kaliteli ürün arayışının devam ettiğini kaydeden Seçer, Yüreğir Ziraat Odası verilerine göre 3,6 milyon ton olan narenciye üretiminin ancak 1/3’i ihraç edildiğini bu veriler ışığında 2014 yılı sezonunda karşılaşılan sorunlara çeşitli çözümler getirilmesinin düşünüldüğünü ifade etti.

Üreticilerin, Akdeniz Meyve Sineği ve dünyada zararı tescil edilmiş diğer zararlara karşı sürekli uyarılarak kontroller yapıldığını belirten Seçer; “Bu ve buna benzer uygulamalar yapıldığı halde; son dönemde gazetelerde yer alan 23 ton nektarin ve 10 ton şeftalinin Rusya’dan geri gönderildiği; Batı Çiçek Tripsi adındaki zararlıya karşı karantina kurallarını uyguladıkları bildirilmektedir. Türkiye’nin narenciye ihracatının yapılacağı tarihlere yaklaşılması sebebiyle bu tür ürünlerin üretimini yapan üreticilerimizin ve yardımcı olan tarım danışmanlarının meseleye daha özenle eğilmeleri gerekir” dedi.

Yağış açısından bereketli bir sezonun devam ettiğini de ifade eden Seçer; “Bölgemizdeki narenciye ürünleri özellikle ihracat ürünü olan satsuma mandalinasının çiçeklenme döneminde yeterince çiçek açıp meyveye dönüştüğü görülmüş, fakat haziran ayında mevsim normallerinin üzerinde görülen hava sıcaklığının 1-2 gün yüksek olması sonucu dalında yoğun olan mahsulün bir kısmının döküldüğü görülmüştür. İlçemizde ve önemli bir narenciye üretim bölgesi olan Akdeniz’de yaşanan bu olay neticesinde ürünlerimiz seyrelmiş, ürün kalitemiz daha da artmıştır. Bu sezon ihracatta görülen ihtiyaç ve yukarıda bahsettiğimiz sebeplerden dolayı üreticilerimiz sezona daha umutlu ve ürün fiyatları açısından beklentileri artmış bir şekilde girmişlerdir. Ürünlerimizin randımanlı, bereketli ve piyasalarda hak ettiği değeri, fiyatı bularak 2015 yılı narenciye üretimimizin; tüm üreticilere, bölgemize, ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz” dedi. Haber: Sedat İskenderoğlu/Dörtyol

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here