Sanayide Yeni Hamleler

0
94

mkü-sanayi1“Sürdürülebilir Kalkınma İçin Sanayi Koçluğu Projesi” Atılan İmzalarla Hayata Geçti

Hatay Valiliği Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ile Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Üniversite- Sanayi İşbirliği Geliştirme Merkezi (MÜSİGEM) tarafından yürütülecek olan “Sürdürülebilir Kalkınma İçin Sanayi Koçluğu Projesi” Antakya Anemon Otelde imzalanan protokol ile hayata geçti.

Bölge sanayisinin sorunlarının değerlendirildiği programda konuşan Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, kalender meşrep bir yapıyla ticari bir yolculuğa çıkmanın yeterli olmadığını belirterek ticari yolculuğun iyi gidip gitmediğini ölçmeye yarayacak göstergelere ihtiyacın olduğunu dile getirdi. Bir ilin, bir ülkenin ruh fotoğrafının çekilmesine yarayan göstergelerin olduğunu söyleyen Lekesiz; “Bunları çekip konumumuzu ortaya koymak gerekir. Bölgemizdeki yerimiz, ülkemizdeki yerimiz nedir? Dünyada bir ağırlığımız, bir sözümüz var mı? Yerimiz yurdumuz nedir? Büyük resim içerisinde kademe-kademe bunların hepsini görüp geleceğe yönelik değerlendirmelerimizi ve hayallerimizi ona göre yapmamız gerekir” diye konuştu. Hatay’ın ülke ekonomisine çok ciddi katkılarının olduğunu aktaran Vali Lekesiz, ancak Hatay’ın tüm dinamikleriyle beraber yer altı kaynaklarıyla, yer üstü zenginlikleriyle ve sahip olduğu insan kaynaklarının yanı sıra konuşlandığı coğrafya itibariyle de ekonomiye çok daha fazla katkıda bulunabilme potansiyelinin olduğunu kaydetti.

Hatay Tüm Değerleriyle Yaydan Çıkmış Ok Gibi

Türkiye’nin bu yıl sonu itibariyle gayri safi milli hâsılasının 800 milyar doları bulduğunu ve ihracat rakamlarının da 150 milyar doları aştığını ifade eden Vali Lekesiz, Hatay ekonomisi hakkında bilgiler verirken; “2012 yılı itibariyle Hatay’a baktığımızda Hatay’ın tarımı, ticareti, turizmi ve diğer tüm değerleri bir araya geliyor yıllık gayri safi yurt içi hâsılası 15 milyar doları buluyor. Hatay’ın ihracatı yaşanılan tüm olumsuzluklara rağmen 2013 yılını da az da olsa büyümeyle kapattı. Bir anlamda komşumuzda yaşanılan olumsuzluklardan dolayı yakalamamız gereken büyüme hızından fedakârlık etmiş bulunuyoruz. Şuna yürekten inanıyorum ki komşumuzdaki olumsuzluklar sona erdiğinde ve bugünden de alt yapısının hazırlanmasıyla beraber Hatay, sanayisi ve ticareti başta olmak üzere tarımı ve turizmiyle yaydan fırlamış ok gibi çok daha iyi yerlere gelecektir” diye konuştu.

 Vali Lekesiz üniversitelerin üstlendiği misyona da dikkat çekerek üniversitelerin sadece diploma veren yükseköğretim kurumları olmadığını aynı zamanda üniversitelerin bilginin somutlaştığı, mal ve hizmete dönüştürüldüğü ticari bir fonksiyonu olduğundan da söz etti.

mkü-sanayi2

Üniversiteler Beklentileri De Yerine Getiriyor

MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder de konuşmasının başında üniversiteler ve sanayinin üstlendiği görevlerden bahsetti. Üniversitelerin yapıları itibari ile eğitim görevi yapan, bilimsel ağırlıklı yayın çıkaran ve dünya bilimine katkıda bulunma amaçlı temel bilgi üreten kuruluşlar olduğunu, sanayinin ise bilimin çıktıları olan teknoloji ile çağın ve tüketicinin beklentilerini yerine getiren yerler olduğunu aktardı.

Birçok ülkede üniversite-sanayi işbirliğinin sanayinin teknoloji ihtiyacına cevap verdiğini sanayinin de üniversitelere pratik uygulama imkanı sağladığını ve bu karşılıklı işbirliğinin ülkelerin ekonomik gelişmesini hızlandırdığını vurgulayan Rektör Güder; “Uluslararası manada bir sanayi oluşturmanın şartı, teknolojinin hazmedilip üretilebiliyor olmasıdır. Teknoloji üretemeyen sanayinin uluslararası pazarlarda rekabet etmesi, belli bir pazar payı elde etmesi pratikte mümkün değildir. Bu yüzden teknoloji üretme ihtiyacı olan sanayinin üniversite ile araştırma yapma ve işbirliğine girme ihtiyacı vardır” şeklinde konuştu.

Rektör Güder, ülke olarak üniversite-sanayi işbirliğinden beklenenin Türk ekonomisinin rekabet gücünün arttırılması olduğunun da altını çizdi. Ulusal kalkınmanın bölgesel ve kentsel kalkınmaya bağlı olduğunu, ülkeyi ve şehri kalkındıran en önemli etkenin ise iyi işleyen bir üniversiten geçtiğini belirten Rektör Güder, bu doğrultuda Üniversite-Sanayi İşbirliğinde bir dönüm noktası yaşadıklarını ve “Sürdürülebilir Kalkınma için Sanayi Koçluğu Projesi” protokolünü imzalamak için bir araya geldiklerini ifade etti.

Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Lokman Yeşildemir ise daha önceki birikimlerinin ışığında 1 yıl süren bir çalışmadan sonra altyapısını hazırladıkları ve olgunlaştırdıkları sanayi koçluğu projesini, katılımcıların görüş ve önerilerini de dikkate alarak hayata geçirmek istediklerini söyledi.

Sanayi kesiminden temsilcilerin de söz aldığı protokol toplantısında Hatay Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Abdulkadir Teksöz, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Başkanı Selahattin Eskiocak ve İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Levent Hakkı Yılmaz sektörle ilgili karşılaştıkları sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdiler.

Konuşmaların ardından Vali Lekesiz ve Rektör Güder, çok sayıda basın mensubunun önünde “Sürdürülebilir Kalkınma İçin Sanayi Koçluğu Projesi” protokolüne imza atarak bölge sanayisi için yeni bir döneme kapı araladılar.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here