Samandağ Belediyesi ve ODTÜ İşbirliğiyle Samandağ Sahilinde Çalışmalar Başladı

0
66

samandağ denizi1Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir’in daveti üzerine ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsünden gelen bilim adamları Samandağ Sahilinde çalışmalar yaparak, boğulma olaylarının önlenmesi için yapılacak çalışmalar hakkında Başkan Mithat Nehir ile fikir alışverişinde bulundular. Bilim adamları, Samandağ Sahilinde boğulma olaylarına neden olan etkenler araştırıldıktan sonra Başkan Nehir’e bilimsel rapor şeklinde sunacaklarını ifade ettiler.

Samandağ ilçesinde sahil boyunca incelemelerde bulunan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü öğretim üyelerinden Yard. Doç. Dr. Devrim Tezcan, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir ve diğer yetkililerle birlikte incelemelerde bulundular.

Samandağ Sahilinde ölüm oranlarını düşürmek hatta sıfır yapmak ve yüzmeye gelen insanlara kaliteli hizmet vermek amacıyla Samandağ Belediyesi ve büyükşehir belediyesi ortaklaşa çalışmalar yaptıklarını kaydeden Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir; “Daha önce kendi imkânlarımızla cankurtaran ve diğer ekipmanları kendimiz almıştık. Bu belediye tarihinde bir ilk idi. Ancak bütçemiz çok elvermediğinden büyükşehir belediyesi ile ortak çalışmalar yaptık. Bunlarla yetinmeyip bilimsel destek alarak halkımıza ne gibi daha iyi hizmetler yapabileceğimizi dalgakıran yapılmasının bir çözüm yolu olup olmayacağını hocalarımızla birlikte araştırıp kamuoyu ve halkımızla paylaşacağız” dedi.

İncelemelerde bulunan ODTÜ öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Devrim Tezcan da; “14 kilometrelik sahil boyunca rip akıntısı oluşabilecek yerlerin belirlenmesi için tüm sahil boyunca deniz tabanının araştırılması yapılacaktır. Bu veriler akıntı, dalga ve rüzgar verileri ile birlikte değerlendirilerek sahil boyunca rip akıntısı oluşabilecek riskli yerler belirlenecektir. Ancak boğulma olaylarının önlenebilmesi için yapılması gereken en önemli iş  yerel halkın ve yabancı turistlerin bu riskli bölgeler konusunda bilgilendirilmeleridir. Dünyada ve ülkemizde, özellikle Karadeniz kıyılarımızda yoğun şekilde gözlenen rip akıntılarına karşı uygulanan başlıca yöntemler Belediye, Jandarma, Sahil Güvenlik, sosyal toplum kuruluşları ve diğer kamu kurumlarının panolar, broşürler ve toplantılar aracılığı ile halkın bu tür deniz olaylarına karşı bilgilendirilmesi ve özellikle riskli bölgelerde cankurtaran bulundurulmasıdır. Bu çalışmalar Samandağ ilçesinde de yoğun olarak yerine getirilirse birçok boğulma olayının önüne geçilebilir” şeklinde konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here