Sağlık Ocakları Grevde!

0
161

hatay tabip odası5“Eşit, Nitelikli, Ulaşılabilir, Ücretsiz Sağlık ve Özlük Haklarımız İçin Grevdeyiz!”

Hatay Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Birinci Basamak Birlik Dayanışma Sendikası 20-21-22 Mayıs günlerinde Aile Sağlığı Merkezleri’nde (ASM) ve Toplum Sağlığı Merkezleri’nde (TSM) hizmet üretmeyeceklerini duyurdu.

Ortak bir basın açıklaması yapan sendikalar, birinci basamak sağlık hizmeti sunan yaklaşık 70 bin sağlık çalışanının tüm yurtta, en uzun iş bırakma eylemi yapmak zorunda bırakıldığını kaydettiler. Cumartesi nöbetlerine karşı yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Sağlık Bakanlığı, 5 aydır ASM çalışanlarına hafta içi 40 saat çalışmaya ek olarak, Cumartesi günleri ‘nöbet’ adı altında fazla çalışmayı dayatıyor. ASM sağlık çalışanları bu haksız hukuksuz Cumartesi fazla çalıştırma dayatmalarına karşı 5 aydır direniyor ve çoğunlukla ASM’lerini açmıyor.

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, basına verdiği demeçte TTB ‘ye halkın sağlık hizmeti almasını önemsemediği şeklinde suçlamalarda bulunmuştur. Sağlık örgütleri, sağlık çalışanlarının haklarını savunurken, halkın sağlık hakkını savunmaktan hiçbir zaman geri durmamıştır.

Sağlık Bakanlığına soruyoruz: Halktan, ödedikleri sağlık primlerine ek olarak, katkı, katılım, muayene, ilave, ilaç farkı vb. adları altında 12 çeşit ücreti kim alıyor? Özel hastanelere giden halkı, soyup soğana çeviren farkları %200’lere kim çıkardı? Muayene süreleri 2-3 dakikaya inmişken, tüm bu haksızlıkları halka kim reva görüyor? Bu mu halkı düşünmek!

Aile Sağlığı Merkezleri’ni, zincir hastanelerin patronlarına satmadan önce, sağlık çalışanlarını, az paraya, çok çalıştırıp pazarlamaya yönelik girişimlerinizi güçlendirmeye çalıştığınızı duymayan kalmadı. ASM’lerin zincir hastanelerine satışı sonrasında, birinci basamakta verilen tüm hizmetlerin paralı olacağını biliyoruz. Bizler koruyucu sağlık hizmetlerin önemsendiği, halka yeterli muayene sürelerin ayrıldığı, her kesimin, eşit, ücretsiz, iyi sağlık hizmeti alabildiği, çalışanların haklarının gasp edilmediği, sağlık hizmetlerinin toplumun gereksinimlerine göre sunulduğu bir sağlık ortamı istiyoruz.

Birinci basamak sağlık çalışanları, bugün ve sonraki iki gün, Cumartesi fazla çalışma ve işten atma tehditlerine karşı, kendi haklarını korumak, insanlık dışı ödeme-sözleşme yönetmeliğinin geri çekilmesi için 3 gün hizmet üretmeyecek. Taleplerimiz kabul edilene kadar ve ceza yönetmeliği geri çekilene kadar mücadele edeceğimizi belirtiyor ve halkımızı da  ‘Sağlık Hakkı’ için sağlık çalışanlarına destek vermeye, mücadeleyi büyütmeye davet ediyoruz.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here