‘Dünya Menopoz Günü’ dolayısıyla açıklamada bulunan İskenderun Palmiye Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ertan Aydın, kadınların menopoz sürecini sağlıklı bir şekilde atlatabilmeleri için doktor takibinin önemini vurguladı.
Menopoz teşhisinin, bir kadının 12 ay adet görmemesi durumunda konulduğunu ifade eden Op. Dr. Ertan Aydın; “Menopoz, kadında yumurtalık aktivitesinin tükenmesi sonucunda menstrüasyonun yani adetin kalıcı olarak sonlanmasıdır. Genellikle 45 yaş civarında adetlerin tamamen kesilmesinden 1-2 yıl önce adet düzenindeki değişiklikler ile ilk belirtiler başlar. Menopoz belirtileri, bazı kişilerde kısa sürerken, bazı kişilerde 5-10 yıla kadar sürebilir. Bu durum, kişiye göre değişkenlik gösterir. Ortalaması 1-5 yıl aralığında sürer. Uzun dönemde kemik erimesi, buna bağlı vücut değişiklikleri gözlenir” açıklamasında bulundu.
Menopoza Giren Kadınlar Neye Dikkat Etmelidir?
Menopoz süreci hakkında bilgilendirmede bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ertan Aydın; “Yıllık doktor kontrolleri ve pelvik ultrasonografi yapılmalıdır. Menopoz sonrası östrojen hormonu (kadınlık hormonu) etkisi ortadan kalkacağı için; kalp damar hastalıkları, kemik erimesi ve diğer bazı sağlık sorunları açısından artış izlenebilir. Bu nedenle beslenmeye özen göstermek gerekir. Ayrıca doktor önerisi ile düzenli egzersiz ve spor yapılmalıdır. Menopoza giren kadınlar korunma yöntemlerini hemen bırakmamalıdır. 50 yaşından önce menopoza giren kadınlar 2 yıl aralıksız adet görmeyene kadar; 50 yaşından sonra menopoza giren kadınlar 1 yıl aralıksız adet görmeyene kadar korunmaya devam etmelidir. Menopoza giren kadınlarda kanama olması durumunda hemen doktora başvurulmalıdır. Menopoz şikâyetleri (ateş basması gibi) için doktora danışmadan; bitkisel yiyecek, ilaç, içecek ve otlar uygulanmamalıdır” dedi. (Haber Merkezi)