Ramazan’da Su Tüketimine Dikkat Edilmeli

0
68

Ramazan ayına sayılı günler kala, vatandaşlar hazırlıklarının da yapmaya başladı. Bereketli olan Ramazan sofralarını hazırlarken, sağlıklı beslenmeye de dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Diyetisyen Manolya Nur Üşür, iftar ve sahur arasında su tüketimine de özellikle dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Ramazanda nasıl beslenilmesi ve nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda açıklamalarda bulunan Üşür; “Ramazan’da en dikkat etmemiz gereken şeylerin başında su tüketimi gelmektedir. Uzun saatler boyunca su tüketemeyeceğimizden dolayı iftarımızı açarken 1 bardak su ile açmamız hem vücuttaki su dengemizi hem de iştah kontrolümüzü sağlamamıza yardımcı olacaktır. Ayrıca iftardan sahura 2-2,5 litre suyumuzu içmek gün içinde aşırı susuzluk hissini engelleyecektir.

Peki, iftarımızı açarken nelere dikkat etmeliyiz? İftarı 2 aşamalı yapmamız iftarda aşırı tüketimi engelleyecektir. İlk aşamada suyumuzu çorbamızı zeytin veya hurmamızı yememiz daha sonra bir bardak daha su içip 5-10 dakika beklememiz açlık kan şekerimizi dengelememize yardımcı olacaktır.

İkinci aşama proteinden, karbonhidrattan ve yağdan dengeli tabak modelimize uyarak ve porsiyonlarımıza dikkat ederek yapılmalıdır. Ramazan ayında bol çeşitli sofralarımız meşhurdur. Ama bu sofralarda ızgara, fırın, haşlama gibi pişirme yöntemleri kullanarak hazırladığımız menüler ön planda olmalıdır. Salataları sofralarımızdan eksik etmeyelim. Özellikle gazlı içecekler yerine kefir, ayran, yoğurt tüketimine yönelelim.

İftardan 1-1,5 saat sonra ortalama 40 dakika yapacağımız tempolu yürüyüşler bu süreçte kilo kontrolü sağlamada etkili olacaktır. Mineralli maden sularının tüketimi de sindirimimizi kolaylaştırıp ağırlık hissini ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır” şeklinde konuştu.

Tatlı İsteği Meyvelerle Karşılanmalı

Tatlı isteğini daha çok meyve veya sütlü tatlılardan karşılamanın daha doğru olacağını ifade eden Üşür; “İftardan sonra tatlı tüketimi yerine 1 veya 2 ara öğün tüketmeniz ve bu ara öğünlerin meyve, kuruyemiş ya da sütlü tatlılar olması sizin için iyi olacaktır” dedi.

Sahura kalkmanın da büyük önem taşıdığını belirten Üşür; “Sahura kalkmamız ve sahurda besin tüketimi yapmamız çok önemlidir. Sahurda mutlaka bir süt grubu (yoğurt, kefir veya süt), peynir, yumurta, ceviz, tuzsuz zeytin, domates yeşillik ve tam tahıllı tam buğdaylı bir ekmek tüketmemiz gerekmektedir. Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünleri, salamura zeytinler, turşu, beyaz ekmek, kızartma patates ve peynir tüketimleri gün içinde susuzluğu arttırır ve hızlı acıkmaya sebep olur bu yüzden bu besinlerden uzak durulmalı. Sahurda da mutlaka 3-4 bardağa kadar suyu içilmeli ve mutlaka bir kupa bitki çayı da tüketilmeli.

Ramazan ayının manevi değerlerini konuşmaya kelimeler yetmez, bu yüzden biz sağlık ve kilo kontrolü kısmı hakkında bilgiler vermek istedik. Herkese hayırlı ramazanlar diliyorum” diye konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here