Ramazan Bayramımız Kutlu Olsun

0
74

Günaydın sevgili okuyucularım nasılsınız bu sabah? Pazartesi günü Ramazan bayramı ya da çocukların deyimi ile şeker bayramı. Ramazan ayında oruç tutulduğu için adı Ramazan, bu bayramda şeker dağıtıldığı, ikram edildiği için  de  şeker bayramı aynı zamanda. Geçtiğimiz yıllarda baya bir tartışma konusu olmuştu bayram adı. Oysa tartışılacak bir şey yoktu bence.

Ramazan bayramı olduğu kesin. Hatta Arapçada Ramadan denir bu aya. Ve bu ayda oruç tutmanın  özelliği var kuşkusuz çünkü Kuran-ı Kerim bu ayda indirilmiş. Bin aydan hayırlı olan kadir gecesi bu ayda  kutlanmış. Bu aslında ne kadar önemlidir bilen bilir.

Böyle bir ayı idrak etmek  biz zavallı ölümlülerin pekte haddi değildir diye düşünüyorum. Bu ayda gerekilenleri yapıyoruz. Yani oruç tutmak, nafaka dağıtmak, nefsine hâkim olmak. Nefsin hâkimiyeti denince bunun içine neler giriyor bir bakarsak hiç birimiz tuttuğumuz oruçtan çokta hoşnut olmayız herhalde. Benim düşündüğüme göre. Bir tek söz bile karşıdakini incitecek direk ya da ima yolu ile söylenmiş olsun o günlük orucu bozmağa yeterdir. Yani ben kendimi kırıcı algıladığım zaman oruçtan hiçbir beklentim olmuyor o gün. Ya da olumsuz düşündüğüm, öfkelendiğim zamanda kendimi öyle algılıyorum. Bu yüzden bu yıl 30 gün boyunca Allah’tan sırf sabır dilendim nerdeyse.

Dilimin ucuna gelen sözleri yutmak için yüreğimin burkulup incinmesini önleyebilmek için. Ama yinede çok başarılı olamadım. Her şehit cenazesinde isyan ettim. İçim sıkıntı ve nefretle doldu. Çok konuştum kızdım. Yani kısaca ben kendimden memnun olmadım. Tam anlamı ile düşündüğüm gibi bir oruç tutamadım diyebilirim bu yıl. Oruç sadece aç kalmak olsaydı oruçtum hem de nasıl. Ancak benim düşündüğüm oruç bu olmadığı için kendimi kayıtsız şartsız oruç algılayamadım. Ve geçmiş Ramazanlara özlemim çok büyük… Özellikle çocukluğumdaki Ramazanlara!

Neyse, aslında  çok ama çok önemli olan bu aydan çıkarken bayram yapmak çok harika bir armağan… Yine anlayana. Dilerim ki herkes bunun ayrımında olsun. Ve dilerim bayram boyunca en azından mutlu olmayı deneyebilir ve  bu eşsiz armağana sevinebiliriz. Komşularımız ateşle sınav verirken.

& & & & &

Şimdi bizim oralarda, fırınlardan gelen mis gibi bayram kakesi kokuları sokakları dolduruyordur. Burada bayram kakesini bilmiyor kimse kandil simitleri de yapılmıyor.

Bayramın gelişi burada daha az algılanıyor. Zaten site boşalmış durumda. Kalanlarda yabancılar. Bu yüzden etrafta bir harekât ve koku gözlenmiyor.

Yalnızlığı seviyorsanız biçilmiş kaftan burası. Ve ben aslında yalnızken daha kalabalık olduğum için. Kalabalığı seviyorum. Buna rağmen oruç sonrası havuzda yalnız olmanın keyfini süreceğim zamanlarda sabırsızlıkla bekliyorum. Sevgi ve sağlıkla kalın sevgili okuyucularım. Mutlu, huzurlu, güzel bir bayram geçirmenizi dilerim. Yase

& & & & &

Onlar Oruç Tutmadılar

Peygamberimiz bir gün ashabına oruç tutmalarını emrederek: “Ben izin vermeden kimse orucunu açmasın” buyurur. Herkes orucunu tutar. Akşam olunca, teker teker müracaat edenlere, iftar müsaadesi verir. Bu arada bir adam gelerek: “Ya Resulullah! İki genç kız oruç tuttu ve yoruldular. Zat-i alinize gelmeğe utanıyorlar. Müsaade buyurursanız iftar etsinler” dedi. Resul-i Ekrem (s.a.v.) müsaade etmedi. Adam iki defa daha geldi. Sonunda Resulullah (s.av.) “Onlar oruç tutmadılar. Bütün gün insanların etini yiyenler, nasıl oruçlu olurlar? Git onlara söyle: Oruç tuttularsa, istifra etsinler bakalım” buyurdu.

Adamcağız gitti, gerekeni söyledi. Onlar da denileni yaptı ve kan parçaları kustular. Adam Resülullah Efendimize dönerek vaziyeti bildirdi. Bunu üzerine Peygamberimiz (s.a.v.): “Nefsim kudretinde olan Allah’a yemin ederim ki; eğer kusmayıp bu kan parçaları midelerinde kalsaydı, onları cehennem ateşi yerdi.”

Kaynak: Orucu Yaşayanlar, Salih Büte, Kayıhan Yayınları, 2007

Günün Şiiri

Ramazan Bayramı

Ramazan boyunca yandı kandiller
Ramazan Bayramı mübarek bayram
Aydınlatan nurla ışıdı âlem
Ramazan Bayramı mübarek bayram

Güzel hoş ay mutlu güne sözlendi
Hasret gidermeye dağlar düzlendi
Bayramlaşmamıza yaren gözlendi
Ramazan Bayramı mübarek bayram

Allah’ım kuluna verdi sevinci
İmanlı yüreğe girdi sevinci
İnsanlarız olmayalım biz kinci
Ramazan Bayramı mübarek bayram

İlahi böcekte uçan kuşlarda
İnci inci akan gözden yaşlarda
Bereket çoğalır yenen aşlarda
Ramazan Bayramı mübarek bayram

SANCAKİ’m bir görsen coşar çocuklar
Şeker toplamaya koşar çocuklar
Bayramda bambaşka yaşar çocuklar
Ramazan Bayramı mübarek bayram

Hacı YİĞİD

Ramazan Bayramı

İşte geldi bayramlardan, biricik Ramazan Bayramı
Dostlukların daima bayramıdır. Ramazan Bayramı
Bugünde oruç haramdır, çünkü Ramazan Bayramı
Herkes camiye koşuyor, bugün Ramazan Bayramı

Ramazan Bayramında, büyükler hep ziyaret edilir
Bugünde küsler barışarak, bütün günahları af edilir
Bayramlarda sadakalar, yardımlar daima sevk edilir
Bugünlerde yapılacak bütün dualar, hep kabul edilir

Bayramlar demek değildir, yurt dışına tatile gitmek
Nedense bayram gelince, adet oldu valizi alıp gitmek
Sen tatile gidince, büyüklerine kimler? Varıp gidecek
İyi düşün seni dünyaya getireni, olur mu? Silip gitmek

Bayramlar, hep kardeşliğimizi ve birliğimizi hatırlatır
O gün gelince büyüklerin ellerini, öpülmesini yaşatır
Uzaktakilerini telefonla arayarak, hep onları şaşırtır
Ramazan Bayramı bana, dostlukları ve barışı hatırlatır

Fikret GÜRSOY

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here