Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı Değerlendirme Toplantısı Vali Lekesiz Başkanlığında İskenderun’da Yapıldı
Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı 2011-2013 yılı değerlendirme toplantısı İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda geniş bir katılım ile yapıldı. Toplantıda konuşan Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, amatörce yapılan yaklaşımlardan uzak durulması gerektiğinin altını çizerek; “Peşinden koşmaya değer bir plan hazırlandı. Peşinden koşan kazanır” dedi.
Toplantıya, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, İlçe Kaymakamları, İTSO Başkanı Levent Yılmaz, bazı İskenderun Esnaf Odaları Başkanları, İl Tarım Müdürü ve tarım ile ilgilenenler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan İskenderun Kaymakamı Hasan Özyiğit; “Ülkede sürdürülebilir kalkınma için tarım çok önemlidir. Ülkeye net döviz girdisi sağlayan sektördür tarım. İlimizde de tarım sektörü ciddi ekonomik ve sosyal alanda çok önemlidir. Bu konuda bilimsel çalışmalar yapılması önemlidir ve bu yönde çalışmalar yapılmaktadır. Bu konu için bugün burada toplanmış bulunuyoruz. Böyle bir stratejik planı sağlayan ve projesinin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Daha sonra söz alan Hatay Valisi Celalettin Lekesiz; “İlimizde istihdamın büyük bölümünü tarım sektörü oluşturmaktadır. Bunun içinde kırsal ve tarım projesi hazırladık. Bu kapsamda yaptığımız çalışmalar kapsamında 13 yıl kadar önce tarımdan elde edilen kazanç 500 bindi. Şuanda ise 3.5 milyar civarına ulaşmıştır. Daha fazla olur mu? Elbette olur. Bunun nasıl yapılacağı konusunda yapılacak bilimsel çalışmalar ile olur. Şuanda tarım alanlarımızın yüzde 20’si sulanabiliyor, yüzde 80’i ise sulanamıyor. Sulanamayan alanların sulanabilmesi için yapılan ve yapılmakta olan projeler devam ediyor. Bunlardan bir tanesi de Arsuz’da kurulacak barajdır. Hedefimiz ilimizde 2017’ye kadar tarım alanlarımızın yüzde 95’inin basınçlı su ile sulanabilir olmasını sağlamaktır. Önümüzdeki hedef bu!” diye konuştu.
Stratejik projenin 927 veri analizi gerçekleştirilip bunların içerisinden yapılan değerlendirmeler sonunda oluştuğunu kaydeden Vali Lekesiz; “Değerlendirmeler bilimsel çalışmalar çerçevesinde ve uzun soluklu yapıldı. Plan çevresinde bugüne kadar izlediğimiz yolculuk iyi gidiyor diyebilirim. Göstergelerde bunu ortaya koymaktadır. Üniversite, akademisyenler, uygulamacı çiftçi yöneticileri, kısaca bu işin ehli insanlarla hep birlikte tartışa tartışa rafine haline getirdiğimiz bu proje, peşinden koşmaya değerdir. Peşinden koşan kazanır. Hayal peşinden değil, ortak akılla hazırlanan projenin peşinden koşun.
Son 3 yıllık zaman zarfında uygulanan proje kapsamında 957 yeni meyve bahçesi oluşturuldu. Bunun nedeni de üretilen meyvelerin ihraç edilebilir değerlerde olmadığı içindir. Üretilen ürünlerin dünya standartlarında aranan türde yetiştirirseniz, istediğiniz kadar üretin. Ürünleriniz elinizde kalmaz. O nedenle ürettiğiniz ürünlerin aranılan nitelikte olmasına dikkat edin” dedi.
Hayvancılıkta istenilen noktada olmadığımızın da altını çizen Vali Lekesiz, bu konuda da verileri ve imkanları ortaya koyup, bilimsel anlamda gelişmesine katkı sunacak projeler hazırlayacaklarının altını çizdi.