İskenderun Alevi Kültür Merkezi Cem Evi’nde Basın Mensuplarını Ağırlayan Hacı Bektaşi Anadolu Kültür Vakfı ve Dernek Yönetimi, Gazetecilere Cem Evini Gezdirdi ve Alevilerin Sorunlarını Dile Getirdi…
İskenderun Alevi Kültür Merkezi Cem Evi’nde geçtiğimiz hafta sonu basın mensuplarını ağırlayan Hacı Bektaşi Anadolu Kültür Vakfı ve Derneği yönetim kurulu üyeleri, Cem Evi inşaatının tamamlanması için yetkililere çağrıda bulunurken, alevi vatandaşların sorunlarına da değindiler. Toplantıda söz alan Hacı Bektaşi Veli Vakfı Onursal Başkanı Mehmet Buluş, hükümetin Aleviler üzerindeki tutum ve davranışlarını değiştirmesini istedi.
Sabah kahvaltısı eşliğinde basın mensupları ile Cem Evinde bir araya Hacı Bektaşi Anadolu Kültür Vakfı ve Derneği yönetim kurulu üyeleri, Cem Evi inşaatında gelinen son durumu göstermek için gazetecilere binayı gezdirdiler.
Burada basına bilgiler veren Vakıf Başkanı Düzgün Durgun; “Derneğimiz ve Vakfımız adına sizleri burada ağırlıyoruz. 2011 yılında başlayan Cem Evimizin inşaatı imkansızlıklar nedeniyle bugüne kadar bitirilemedi. Bunun üzüntüsü içerisindeyiz” değerlendirmesinde bulundu.
İnşaat İçin 3 Trilyonluk Maliyet Gerekiyor
İnşaatın bitirilmesi için devlet yardımı beklediklerini kaydeden Durgun; “Binamızda devlet yardımı olmadan şuan ki noktaya kendi imkânlarımız ve Alevi, Sünni, Hıristiyan demeden hayırseverlerden toplanan bağışlar ile gelinebildi. Burada çalışanlar gönüllülük esasına göre çalışıyor. Kadınlarımız yufka satarak işçi giderleri karşılanmaya çalışılıyor. Ayrıca Cumartesi günleri gelir ve dayanışma adına sabah kahvaltılarında bir araya geliniyor. Bağış için kapı çalmaya utanıyoruz, çünkü herkes buraya katkı sundu. Artık devletin el atması bekliyoruz. Bu konu hakkında valimiz ile görüşüldü, o bizi kaymakamlığa havale etti. Kaymakamlık da bizi il özel idareye havale etti. Şuanda havale nerede belli değil. Cem Evimizde bağlama, gitar, tiyatro kursları da veriliyor. Cem Evimizin tam olarak bitirilmesi için yaklaşık 2 trilyonluk bir maliyet gerekiyor” dedi.
Aleviler Kendilerini Güvende Hissetmiyor
Açıklamalarında Alevilerin sorunlarına da değinen Başkan Durgun; “Aleviler ne yazık ki geçmişte olduğu gibi günümüzde de ayrımcılığa uğramaya devam ediyorlar. Özellikle zorunlu din dersleri ile Alevi vatandaşları asimile etmeler devam ediyor. Eşit yurttaşlıkta Cem Evleri resmi statüye kavuşması gerekirken, mahkemelerin Diyanetten aldığı bilgiler doğrultusunda verdiği kararlarla Cem Evleri resmi statüye kavuşmadı. Sıfatta var ama resmi anlamda yok! Aleviler ile ilgili yapılan 9 açılım sonunda yine de nefret suçları, evlerinin işaretlenmesi devam ediyor. Her geçen gün kötüye gidiyor ve Aleviler kendilerini güvende hissetmiyorlar” diye konuştu.
Hükümet, Jest Yapıp Giderlerimizi Karşılayabilir
Daha sonra söz alan Onursal Başkan Mehmet Buluş ise Yavuz Sultan Selim döneminden başlayan Alevi zümresi asimilasyonunun halen devam etmekte olduğuna dikkat çekti. Bazı haklarının Anayasal güvence altında olmasına karşın hükümetin uygulamalarını Alevilerin lehine değil, aleyhine kullandığını da belirten Mehmet Buluş; “Cami, Kilise ve Havraların elektrik ve su ücretleri devlet tarafından karşılanırken, başvurumuza rağmen, Diyanet Cem Evleri’nin camilere alternatif olduğu gerekçesi ile başvurumuzu ret etti. Ülkemizde yaklaşık 100 bin cami var, 200 tane de Cem Evi bulunuyor. Hükümet bir jest yapıp neden bu giderlerimizi kendisi ödemiyor. Maalesef hükümet, kendi gibi düşünen, siyaset yapan ve kendi inancını benimseyenlere yakınlaşıyor.
Ötekileştirme Kürt’ler üzerinde uygulandı. Sonuç olarak da 35 yıldır süren kirli savaş, halen devam ediyor. Hükümet, bu tutum ve davranışları Alevi’lerin üzerinde de uyguluyor. Kürt’ler gibi Alevi’leri de mi dağa çıkarmak istiyorlar! Tek temennimiz; hükümetin bu yanlışlardan dönmesi ve demokrasinin gereğini yerine getirip, eşit yaklaşımlarda bulunması ve herkesi asil vatandaş olarak görmesidir” şeklinde konuştu.