Naciye Suna Oktay Tekin Anaokulu ve İlkokulu öğrencileri, Kütüphane Haftasında ‘Eşekli Kütüphaneci’ ile tanıştı.
Naciye Suna Oktay Tekin Anaokulu Müdürü Hüseyin Gündüz, her zaman fark yaratan etkinlilerine bir yenisini daha ekledi. 1940’lı yıllarda, okuma oranını yükseltmek amacıyla köy köy gezip kitap dağıtan ‘Eşekli Kütüphaneci’ öğrencilere tanıtıldı. Tiyatral bir şekilde canlandırılan ‘Eşekli Kütüphaneci’ okul bahçesinde çocuklara bir bir kitap dağıttı.
İçerisinde bulunduğumuz Kütüphane Haftası nedeniyle düzenledikleri etkinlik hakkında bilgi veren Müdür Gündüz; “Öğrencilerimizi, Kütüphaneler Haftası kapsamında gerçekleştirdiğimiz etkinliğimizin başrolünde yer alan, “Eşekli Kütüphaneci” olarak ünlenen Mustafa Güzelgöz’le tanıştırmak istedik. Hakkında Fakir Baykurt ve Tayfun Talipoğlu’nun da kitaplar yazdığı Mustafa Güzelgöz’ün, kitap sevgisi, girişimciliği, insanlara faydalı olmak için imkansızlıkları aşma gayretlerinin tüm gençlerimize tanıtılmasını diliyoruz. Biz kendi öğrencilerimize tanıttık” dedi.
Eşekli Kütüphaneci Kimdir?
1940’larda yaşanmış bir olay. Genç Mustafa Güzelgöz’ün tayini kütüphaneci olarak Ürgüp Tahsin Ağa Kütüphanesi’ne çıkar. Kütüphanede heyecanla okurları bekler; bir gün olur, beş gün olur, gelen giden yok. Etraftakilerle konuşur, herkese anlatır: “Bakın kütüphane bomboş duruyor, gelin kitap okuyun.” Gelen giden olmaz. 23 yaşındaki genç memur herkesin karşı çıkmasına karşın bir eşek alır, üzerine 180-200 kitabın sığdığı, üzerinde “Kitap İare Sandığı” yazılı bir sandık koyar ve başlar köy köy gezmeye. Gariban çocukların küçücük ellerine kitapları verir; “Çocuklar bunları okuyun, aranızda da değişin. On beş gün sonra aynı gün gelip alacağım. Aman yıpratmayın, diğer köylerdeki arkadaşlarınız da okuyacak” der. Mustafa artık Ürgüp’teki kütüphanede bir iki gün durmakta, diğer günler eşeği Yüksel’le köy köy gezmektedir. Köylerdeki çocuklar Eşekli Kütüphaneciyi her seferinde alkışlarla karşılarlar. Kalpleri küt küt atar heyecandan, sevinç içinde yeni kitapları beklerler. Mustafa Amca‘nın ünü etrafa yayılır. Zamanla insanlar kütüphaneye de gelmeye başlar. Mustafa bakar ki kütüphaneye kadınlar hiç gelmiyor.
Zenith ve Singer’e mektup yazar: “Bana dikiş makinesi yollayın, firmanızın adını kütüphanenin girişine kocaman yazayım” der. Zenith dokuz tane, Singer bir tane dikiş makinesi yollar (ilk sponsorluk faaliyeti). Salı günlerini kadınlar günü yapar. Kumaşı alan kadın kütüphaneye koşar. On makine yetmediği için sıra oluşur. Sırada bekleyen kadınların eline birer kitap verir, beklerken okusunlar diye. Okuma-yazma oranının düşüklüğünü görünce halkevlerine okuma yazma kursları vermeye gider. Halıcılık kursları başlatır, bölgede halıcılığı canlandırır.
Mustafa Amca köylüler arasında efsane olur. Yıllar geçtikçe köylerdeki çocuklarda okuma aşkı yerleşir. 2005 yılında Mustafa Amca vefat eder. Tüm Kapadokya çok üzülür, aralarında toplanırlar. Ürgüp’e Eşekli Kütüphaneci Mustafa Güzelgöz ve eşeğinin heykelini dikerler. (Haber: Helga TERBİYELİ)