Kurucu Üyeleri arasında İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasını temsilen Başkanvekili Bülent Seküçoğlu’nun da bulunduğu “Teknopark Uygulaması” protokolü Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Tayfur Sökmen Kampusunda imzalandı
Teknopark Uygulaması, gelişmiş birçok ülkede, kaynakların rasyonel bir şekilde gelişmeye katkısının olduğu bir sistem olarak kabul edilir. Yeni teknolojik bilgi, ürün geliştirme, problem çözme gibi konuların sanayiciye, kısa sürede gerçekleştirilmesi imkanı teknopark uygulaması ile sunulur.
MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder ve Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz’in katıldığı programda bu uygulamanın protokolü imzalandı.
MKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Toplantı Salonu’nda gerçekleşen “Hatay Teknoloji Geliştirme Bölgesi” projesi için; kurucu heyeti oluşturan Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hayrettin Çolakoğlu, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Bülent Seküçoğlu, Antakya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Kabaali, İskenderun Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı M. Fatih Tosyalı, Payas Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Eker, İSDEMİR A.Ş Genel Müdürü Recep Özhan, KOSGEB Hatay Hizmet Merkezi Müdürü Seracettin Özcan ve PROGEN Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özbuğday bir araya geldi.
Uygulama hakkında açıklamalarda bulunan Rektör Güder; “Teknoloji geliştirme bölgeleri içerisinde kurulan teknokentler ya da daha küçük ölçekli teknopark uygulamaları, tüm dünya ölçeğinde üniversite tarafından üretilirler. Akademik bilginin, kurumların bünyesindeki araştırma-geliştirme bilgilerinin reel sektörde uygulama kabiliyetini ve ürün geliştirme potansiyelini arttıracak şekilde birleştirilerek, ülkelerin kalkınmasına hizmet eden önemli kapasitede ki geliştirici organizmalardır” dedi. Güder, dünya ölçeğinde çok başarılı örnekleri bulunan bu organizmaların Türkiye’de şimdiye kadar sayısının 34’e ulaştığını, genelde vilayetlerin ve üniversitelerin iş birliği gayesiyle birleştirilmiş teknoloji geliştirme merkezlerinin o ilin aynı hedefe kilitlenerek top yekûn gelişmesine katkı sağlayacak organizmalar olduğunu da söyledi.
Rektör Güder’den sonra söz alan Doç. Dr. Mustafa Erayman, Vali Lekesiz ve kurucu heyettekilere “Hatay Teknoloji Geliştirme Bölgesi” ile ilgili bir sunum yaptı. Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin üniversite ile sanayi kuruluşlarını bir araya getirdiğini dile getiren Erayman, proje hakkında ‘Yenilikçi fikirlerin ticari olarak değerlendirilmesini, artan beyin göçünün azaltılmasını ve ülkede gelişmişlik seviyesinin arttırılmasını temel amaçlar edinen merkezler’ ifadelerini kullandı. Erayman, verdiği teknik bilgilerin ardından projenin hedeflerini de ‘Hatay Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici Anonim Şirketi’nin kurulması, Bölge İşletme Yönergesi hazırlanması, AR-GE ve yazılım firmalarının başvurularının alınması’ şeklinde belirtti.
Hatay Valisi Celalettin Lekesiz de; “Dünyada teknoloji alabildiğince hızlı gelişiyor. Küresel rekabetin kıyasıya yarıştığı, günümüz dünya piyasalarda hiç şüphesiz AR-GE ve inovasyon çalışmaları yatırımları geleceği şekillendirmede en önemli enstrümanların başında geliyor. Özellikle AR-GE ve inovasyon alanlarında üniversitelerle iş birliği yapılması gerektiğine inanıyorum. Bilim ve teknoloji üretiminde şirketlere ciddi bir üstünlük sağlama avantajını da beraberinde getiriyor” diye konuştu.
Toplantı protokolün imzalanmasıyla sona erdi.