Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, referandum çalışmaları kapsamında, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ve CHP İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu ile birlikte, dün Şehit Pamir Caddesi üzerinde bulunan esnafları ve yine aynı cadde üzerindeki İskenderun Aziz Nikola Ortodoks Kilisesini ziyaret etti.
Esnafları tek-tek gezerek Hayır’lı işler dileyen Dudu, ‘Hayır’ın nedenlerini de anlattı. Daha sonra İskenderun Aziz Nikola Ortodoks Kilisesini ziyaret eden Milletvekili Dudu, Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Can Teymur ve yönetimi ile Kilise Pederi Dimitri Yıldırım tarafından karşılandı.
Çok sayıda cemaat üyesinin de hazır bulunduğu ziyarette cemaat üyeleriyle tek-tek tokalaşan Milletvekili Dudu ve Başkan Savaş, ‘Hayır’lı günler diledi.
İlk olarak kısa bir ‘hoş geldiniz’ konuşması yapan Vakıf Başkanı Can Teymur, Başkan Savaş’a dini bayramlarda yaptığı jestler ve gönderdiği hediyeler için teşekkür etti. 16 Nisan’da yapılacak referandumun birlik, beraberlik, kardeş ve başarılara vesile olmasını temenni eden Teymur, sözü Vekil Dudu’ya bıraktı.
CHP’li bir vekil olarak bu tür ziyaretleri sadece seçim dönemlerinde değil her zaman gerçekleştirdiklerini ifade eden CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu; “Bu bir seçim değil. Bu referandum sonucunda, cumhurbaşkanı, başbakan, hükümet değişmeyecek. Burada oylanan bu cumhuriyetin 100 yıllık yönetim şekli” dedi.
Sultan Abdülhamid’e Bu Kadar Yetki Verilmedi…
Teklifin getirilme sebeplerini de teklifi sunanların ağzından anlatan Dudu; “Değişiklik teklifini getirenler diyorlar ki; ‘Bu sistem, bu rejim, yani parlamenter sistem Türkiye için iyi değil. Türkiye’yi ileri taşıyamıyor. Onun için bunu değiştirmek istiyoruz…’ diyorlar ama bir defa bu tür anayasa değişikliklerinde, bu basit bir anayasa değişikliği değil, tamamen yüz yıllık cumhuriyetin yönetim şeklini değiştirecek bir değişiklik. Bu tür değişikler toplumun çok geniş mutabakatıyla yapılmalıdır. Dünyanın her yerinde bu böyle olmuştur. Nitekim şu anki yönetim şeklimiz belirlenirken de yüzde yüzünün mutabakatı ile belirlendi bundan 100 yıl önce ve bu günlere geldik. Şimdi etrafımıza baktığımızda, Ortadoğu coğrafyasına baktığımızda Türkiye hepsinden fersah fersah ilerde her anlamda…
Biz eksikte bulsak daha da ileriye gitmek istesek bile, çevremizdeki ülkelerden, özellikle Ortadoğu’daki ülkelerden ileride olduğumuz hiç tartışmasız bir gerçek. Şimdi bize diyorlar ki bunu bırakalım… Başkanlık dememek için uzun biri isim koydular, ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ diye, siyasi literatürde böyle bir şey yok. Bu bir tek adam rejimidir, kendileri de bunun bir tek adam rejimi olduğunu kabul ediyorlar. Hatta gerekçe olarak da diyorlar ki, ‘ya her kafadan bir ses çıkmasın, yargıyla, parlamento yürütmeye ayak bağı olmasın’ gibi garip, komik gerekçelerle bu getirmek istedikleri sistemi savunuyorlar.
Türkiye iyi bir yerde değil diyorlar ama tablo ortada, Türkiye’nin durumu ortada, işte burnumuzun dibinde Irak, Suriye en yakın örneği. İnanın getirmek istedikleri rejim ondan daha da beter. Onların geldiği durum ortada, bizim durumumuz ortada. Bu kadar net tablo!
Türkiye’de sadece cumhuriyetten değil çok daha gerisinden başlayan bir demokratikleşme hareketi var. Bu ülkede 1800’lü yılların başında Sultan İkinci Mahmut başlatmış, Senedi İttifakla. Sonra Islahat Fermanı, Tanzimat Fermanı, Birinci Meşrutiyet, 2 Meşrutiyet ve bugünlere gelmişiz.
Ben hukukçuyum. Kanuni Esasi 1876’daki ilk anayasamız, çok açık ve net söylüyorum Sultan Abdülhamid’e bu kadar yetki verilmedi. Şimdi daha da geriye götürülmek isteniyor ülkemiz.
Ben bunu bu milletin, bu halkın kabul edeceğini hiç sanmıyorum, bu konuda eminim, sağduyu galip gelecektir. Bunu görüyoruz zaten sahadan… Her zaman alanlardayız. Türkiye’nin her yerinden haber alıyorum, açıklanan, açıklanmayan anketler var, hepsinin sonucunu biliyorum. Hiçbir şekilde şüphem yok. Hele de İskenderun gibi bir yerde İskenderun halkının buna onay vereceğini aklıma bile getirmiyorum. Çok ezici bir çoğunlukla İskenderun’da Hayır çıkacaktır bundan eminim” şeklinde görüşlerini ifade etti.
Daha sonra söz alan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş da, getirilmek istenen sistemde, bir makama her şeyi yapma imkânının verildiğini savunarak; “Sistemden çok, kişiye özel bir uygulama. Aynı Suriye’de, Irak’ta, Libya’da olduğu gibi! Sizin her şeyinize bir kişinin karar vermesi doğru mu? Tüm yetkileri bir kişiye veriyorsunuz. Parlamenter demokratik sistemin zenginleştirilerek güçlendirilmesi daha mantıklı” diye konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)