Meşin Yuvarlağın Çığlığı (3)

0
64

Değerli Okurlarım, futbol oynamak birçok güzel şeyleri beraberinde getiriyor ama sürekli yedek kalma korkusu, eleştirilme kaygısı, mükemmeliyetçi kişilik yapısı gibi sebeplerden dolayı; pek çok futbolcuda ‘performans baskısı’ yapıyor. Aslında tüm sporcular aynı dertten muzdarip.

Performans baskısı deyip geçilemez… Bu baskı pek çok sporcuda psikolojik ve fizyolojik rahatsızlığa neden oluyor. Birçoklarında faal spor yaşamı bitiyor bile. Bu performans baskısının çözümü vardır tabi ki. Bunun için önce kendine güvenmek, zayıf taraflarını keşfetmek ve eğer güveniyorsanız teknik direktörünüzle dostça bire bir konuşmak.

Ayrıca, bir sporcu kapasitesini bilmeli, baskıdan uzak olmalı, yanlışları telafide en küçüğünden başlamalıdır. Her şeyin en iyisini bir anda yapamayacağını kabul etmelidir. Oynadığı mevkide hocasının vereceği görevi en iyi şekilde yapacağına inancı olmalıdır. Nelere ihtiyaç duyduğunu, kimleri örnek alacağını, kimlerden yardım isteyeceğini bilmelidir. Hata yapmanın ya da başarısız olmanın ‘başarılı olma sürecinin’ bir parçası olduğunu içine sindirmelidir. Spor ahlakını özümlemiş olmalı ve mutlaksa hocasından destek almalıdır.

Bunlar kadar önemli bir şey daha var ki: Gerek oynadığı takımda, gerek transfer olduğu takımda, kaygılarını, performans baskısını ve ters yönde etkilendiği olayları, kendisini tanıyan ve iyi sporcu olduğu için transfer eden Teknik Direktörüne ve gerekirse yöneticilere samimi olarak söyleyebilmelidir.

PERFORMANS BASKISI NEDİR?

En basit tanımıyla, bir sporcunun yaptığı işle ilgili kendisinin ve başkalarının beklediği performans düzeyinin altında kaldığı ya da kaldığını düşünerek yüksek kaygı ve stres yaşaması durumudur. Performans baskısı, sporcunun kendi bakış açısından da mükemmel olma kişiliğinden de veya Teknik Direktörünün ve yöneticilerin ondan beklentisinden de kaynaklanabilir. İyi bir futbolcudan beklentilerin olması normaldir ama kimsenin elinde sihirli değnek yoktur.

Bu konularda ülkemizde çok ilginç gelişmeler vardır ve devam ediyor. Bir Teknik Direktörün mağlup olma şansı yoktur. Şöyle söylenebilir ki; bir Teknik Direktörün o kulüpteki sportif ömrü skorlara bağlıdır. Oysa futbol ilginç bir spordur. Bir örnekle elimizi güçlendirelim… Rakibinizi kendi sahasına hapsetmişsiniz ve bir kontra atak sonunda golü yiyorsunuz, skor 1-0 aleyhinize sonuçlanıyor. Hocayı göndermek tamamen yanlış olur. Kime anlatırsın?

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

Paylaş
Önceki haberFOTOĞRAFLARIN DİLİ
Sonraki haber

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here