Kültürel Miras Alanlarının Korunmasında Güncel Yaklaşımlar Sempozyumu Gerçekleşti

0
259

‘Kültürel Miras Alanlarının Korunmasında Güncel Yaklaşımlar’ başlıklı sempozyum, Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanlığı iş birliği ile HBB Meclis Salonu’nda düzenlendi.

Kültürel miras alanlarının korunmasında aktif rol alan kişi ve kurumlara bilgi paylaşımının sağlanması amacıyla gerçekleştirilen sempozyuma, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ile birlikte Mustafa Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Önlen, MKÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Savaş, Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Yıldıran, Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör, MKÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi İşler, MKÜ Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mert Nezih Rifaioğlu, HBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı ve Genel Sekreter Yardımcısı Mimar İhsan Çakar, çok sayıda öğretim üyesi, öğrenci ve basın mensubu katılım gösterdi.

“Sempozyumun Arkasında Yatan Güç Antakya’nın Tarihi Ve Kültürel Zenginliğidir”

Sempozyumda düşüncelerini paylaşan Rifaioğlu; “Hatay kültür mirasının korunmasında ve gelecek nesillere aktarılmasında çok önemli bir noktadadır. Sempozyumda bulunan tüm kurum yöneticileri ve temsilcileri Hatay’ın kültür mirasına yönelik kıymetli faaliyetlere imza atmaktadır. Sayın Valimizin ve Hatay Büyükşehir Belediyesinin de kültür mirasına yönelik hassasiyetleri uluslararası ölçekte ses getirmektedir. Antakya tarihi kent dokusunun korunmasına emek veren tüm birimlere canı gönülden teşekkür ederim. Bizleri bir araya getiren ve sempozyumun arkasında yatan güç Antakya’nın tarihi ve kültürel zenginliğidir” dedi.

“En Güncel ve En Özgün Teknikleri Kullanmakta Gayret Göstermekteyiz”

Büyükşehir Belediyesi olarak gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında katılımcılara önemli bilgiler paylaşan Çakar; “HBB İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı olarak Başkanımız Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın hassasiyeti doğrultusunda sahip olduğumuz kültürel mirasımıza Koruma, Uygulama ve Denetim Şube Müdürlüğümüz öncülüğünde iş ve işlemlerimizi yürütmekteyiz. Yaptığımız bu özenli çalışmalar pek çok ulusal ve uluslararası ödüle layık görülmüştür” ifadelerine yer verdi.

Sempozyumun Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Mimarlık Fakültesi olarak mesleki eğitim ile ilgili kurumlar arası etkinliklerinin öğrenciler açısından önemli olduğunu vurgulayan İşler, gerçekleştirilen etkinliğin mimari restorasyon ile ilgilenenlere de olumlu katkı sağlayacağını belirtti.

Kaçak yapılaşmaların getirdiği zararlara değinen Işıkgör, kent dokusunu korumak için en önemli adımın Hatay Büyükşehir Belediyesinin koruma amaçlı imar planını revize etmesi gerektiğini ve kaçak yapıları ortadan kaldırılması gerektiğini belirtti.

Yıldıran, Vakıflar İdaresi olarak büyük bir mirasın emanetini ve sorumluluğunu taşıdıklarını ifade ederek, kadim şehir Hatay’ın tüm tarihi alanlarının etrafında çevreyle uyumlu, sosyolojiye ve psikolojiye temas eden bir koruma anlayışı içerisinde çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirtti.

Önlen ise yaptığı konuşmada; insanın değişimini, kültürünü ve gelişmişliğini mimariye yansıttığını belirterek, birçok kültüre ev sahipliği yapmış olan Hatay’da kültürel mirasın korunması amacıyla düzenlenen sempozyumda emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.

Başkan Savaş: “Amacımız Hatay’ı Daha İleriye Taşımak”

Başkan Savaş; “Dünyada teknoloji hızla gelişiyor ama ülke olarak endüstride 4.0’a erişme imkanımız yok. Bilim insanlarına göre 2.5’i zorluyoruz. UNESCO’nun kendi içerisinde tasarım, kültürel miras ve müzik gibi 7 ayrı alanda insanların ve milletlerin kaynaşması için organize olan birimleri var. Biz de bu ağa girmiş ve gastronomi unvanını almış nadide şehirlerden biriyiz. Koruma amaçlı imar planları son yıllarda çıkan bir olay. Biz de onun çerçevesinde çalışmaya devam ediyoruz. Şehrimizde birçok kurum ile birlikte Hatay’daki tarihi mirası koruyarak daha ileriye taşımak için çalışmalar gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Hatay’da nereye dokunsak tarih fışkırıyor, bu nedenle birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmemiz lazım. Amacımız Hatay’ı daha ileriye taşımak, taşırken de ekonomiye katkı sağlamak. Ayrıca gençlerimizi de çalışırken motive edeceğiz ve onların gelecek ile ilgili duyduğu kaygılarını gidereceğiz. Bu sempozyumda emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından iki oturum şeklinde gerçekleştirilen sempozyumda, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden gelen öğretim üyeleri, ‘Kültürel Miras Koruma Yönetim Planlaması’ ile ‘Kültürel Miras Koruma Uygulama Faaliyetleri’ ana başlıkları altında; Hatay’da koruma alanında etkin rol alan paydaşlar ile tarihi çevre koruma, kültürel miras alanlarında yönetim planı çalışmaları ve kültür varlıklarının ileri belgeleme yöntemleri gibi konular hakkında bilgiler verdi.

Kültürel miras alanlarının korunması amacıyla gerçekleştirilen ve Hatay’ın tarihi ve kültürel mirası için oldukça önemli olan sempozyumun sonunda katılımcılara plaket takdim edildi. (Haber: Meral SADREDİN)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here