Payas’ta Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi Kurul Toplantısı Yapıldı
Payas Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nin gelecek nesillere en iyi şekilde aktarılması için oluşturulması planlanan kurulun ilk toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıya Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, Payas İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Türkoğlu, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ali Yücel, Payas İlçe Sağlık Müdürü Halil Vicdan, Payas Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı M. Nihat Akkatoğlu, Küçük Sanayi Sitesi Başkanı Ekrem Vural, Payas Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Oğuz, Payas Kent Konseyi Başkanı Bünyamin Çolak, Payas Şoförler Ve Otomobilciler Odası Başkanı Gökhan Yiğit, Payas Engelliler Derneği adına Sedat Akbaşoğlu, Muhtarlar adına Karacamii Mahallesi Muhtarı Ayhan Selçuk, Payas Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü M. Ali Aras katıldı.
Toplantı, Payas Belediyesi çalışanlarından Mimar Tuba Tutar Kablan’ın Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi hakkındaki sunumu ile başladı. Sunumun ardından söz alan Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, toplantının içeriğine dair katılımcıları bilgilendirdi.
Başkan Altan, Sokullu Mehmet Paşa Külliyesinin restorasyon aşamasında çok uğraşlar verdiklerini belirtirken, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma (ÇEKÜL) Vakfının külliyede çok emeğinin olduğunun altını çizdi. Toplantının amaçlarından da bahseden Altan, şöyle konuştu;
“Bizimle yol arkadaşlığı yaptığınız için sizlere çok teşekkür ediyorum. Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, mülkiyet olarak, Vakıflar Genel Müdürlüğüne aittir. Kullanım hakkı olarak da kira karşılığı Payas Belediyesi’ne aittir. Kullanım hakkında Payas Belediyesi’nin yetersiz kalacağı düşüncesiyle, sizlerinde içinde bulunacağı bir organizasyonu nasıl yapabiliriz diye toplandık. Bu toplantıda Sokullu Mehmet Paşa Külliyesini canlandırmak için neler yapılabilir diye sizlerin görüşlerini alacağız.”
Başkan Altan, külliyenin tarihi önemine de dikkat çektikten sonra katılımcıların külliye hakkında görüş ve düşüncelerini not alırken, toplantıda başlıca şu konular ele alındı:
*Külliyenin iç mekân kurgusu ve işlevlerini belirlemek,
*Külliyenin idari ve yönetim şemasını oluşturmak,
*Arasta içindeki dükkânların tasarımlarına rehber oluşturmak,
*Han avlusunda yapılacak etkinlik rehberini belirlemek,
*Külliyenin tüm bölümlerinin nasıl kullanılacağına karar vermek,
*Çocuklara yönelik ‘külliye sınıfı’ projesini gerçekleştirmek, bu proje kapsamında çocuklara yönelik eğitim programı uygulamak,
*Külliyede oluşturacağımız kent müzesinde ‘payas kent sohbetleri’ etkinliğini gerçekleştirmek, geleneksel hale getirmek,
*Kamu çalışanları, esnaflara eğitimler,
*Kentsel ölçekte külliye çevresini tasarlamak.