Deprem Bölgesindeki KOBİ’ler için 450 milyon dolar ayrıldı, KOBİ’lere 750 bin Liraya Kadar Destek verilecek…
Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Depremden Etkilenen KOBİ’lerimizin Yaralarını Saracağız. 450 Milyon Dolarlık Kaynağı İşletmelerimizin Emrine Sunuyoruz. KOBİ’lerimizi Faizsiz Bu Destekten Yararlanmaya Davet Ediyorum”
KOSGEB, 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerden etkilenen işletmelerin ekonomik yönden canlandıracak bir proje başlattı. Türkiye Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Projesi ile KOBİ’lere hasar durumuna, ölçeğine ve bulunduğu ile göre 750 bin liraya kadar destek verilecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu proje ile depremden etkilenen KOBİ’lerin yaralarını saracaklarını belirterek; “Dünya Bankası ile birlikte hayata geçirdiğimiz bu finansman desteğiyle 450 milyon dolarlık bir kaynağı işletmelerimizin emrine sunuyoruz. KOBİ’lerimizi ilk 24 ayı geri ödemesiz olan tamamen faizsiz bu destekten yararlanmaya davet ediyorum” dedi.
KOSGEB, Dünya Bankası ve JICA İş Birliği
KOSGEB uluslararası fonları kullanarak “Türkiye Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Projesi” başlattı. Proje, depremden etkilenen bölgelerde KOBİ’lerin iyileşmesi ve iş sürekliliğinin sağlanmasını amaçlıyor. Projenin finansmanı Dünya Bankası ve JICA (Japonya Uluslararası İş Birliği Ajansı) tarafından sağlanacak. KOSGEB eliyle uygulanacak.
Kabine Sonrası Açıklama
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi sonrasında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, projeye ilişkin bilgiler verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: KOSGEB olarak Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Projesini başlattık. Bu proje ile depremden etkilenen KOBİ’lerin yaralarını saracağız. 450 milyon dolarlık bir kaynağı işletmelerimizin emrine sunuyoruz. KOBİ’lerimizi ilk 24 ayı geri ödemesiz olan tamamen faizsiz bu destekten yararlanmaya davet ediyorum.
Hangi İller Kapsamda?
2023-2025 yıllarını kapsayan projeden, depremin yıkıcı etkisinin ez fazla görüldüğü Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Nurdağı ve İslahiye’de hasar gören veya en az yüzde 30 gelir kaybına uğrayan işletmeler, Adana, Diyarbakır, Elazığ, Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa ve Gaziantep’de ise (Nurdağı ve İslahiye ilçeleri hariç) hasar gören işletmeler faydalanacak.
Hasar Durumu, Bulunduğu İl ve Ölçek
Şartları uyan işletmeler, hasar durumuna, bulunduğu il ve işletme büyüklük ölçeklerine bakılarak 200 bin lira ile 750 bin lira arasında değişen rakamlarda destekten yararlanacak. Örneğin; Adıyaman’da hasar almayan ancak gelir kaybına uğrayan bir mikro işletme desteği 200 bin lira olarak kullanabilecekken aynı ilde ağır hasarlı orta ölçekli bir işletme için desteğin limiti 750 bin liraya çıkacak.
Faaliyet Gösterdiği İlde
İşletmelerden, destek süresi boyunca deprem öncesinde faaliyet gösterdiği ilde faaliyetini sürdürmesi istenecek. 1 Ocak 2023’ten önce kurulmuş işletmeler desteğe başvurabilecek. Başvurular KOSGEB’in resmi internet sitesi www.kosgeb.gov.tr den yapılacak. Destekten faydalanmak isteyen işletmelerden yalnızca, borç taahhütnamesi ve hasar durum belgesi talep edilecek.
Tamamen Faizsiz
6 ay süreli destekte ilk 24 ay geri ödeme olmayacak. İşletmeler sonraki 12 ayda 3 taksit halinde geri ödemelerini yapacak. Geri ödemeler tamamen faizsiz olacak. (Haber Merkezi)