Kiracıların ve Kiraya Verenlerin Dikkatine

0
141

bülent akbay8Avukat Bülent Akbay, kiracı ve evini kiraya veren ev sahiplerini ilgilendiren bazı açıklamalarda bulundu. Kanunun 342’nci maddesiyle depozitonun 3 aylık kira bedeliyle sınırlandırıldığını kaydeden Akbay, üç aylık kiranın üzerinde depozito alınmasının böylece yasaklanmış olduğunu duyurdu.

Depozito 3 Aylık Kira Bedelini Geçmeyecek

Kanunla yapılan değişiklikler konusunda ev sahibi ve kiracıları aydınlatan Akbay; “Eğer kira, 6 aylık veya yıllık gibi daha uzun süreler için ödeniyorsa, aylık miktarı hesaplanarak depozito tespit edilecek. Pek bilinmeyen önemli bir başka değişiklik daha var. Kiracı depozitoyu kiraya verene vermeyecek, bankaya gidip kendi adına hesap açarak bu bedeli ilgili taşınmazın depozitosu olarak yatıracak, elde edilen faiz geliri de depozitoya eklenecek. Banka, kira sözleşmesinin sona ermesini takiben yasal sürede depozitoyu ya 2 tarafın rızasıyla iade edecek ya da icra takip sonucunu bekleyecek. Burada bankalara önemli sorumluluk düşüyor.

Aidatlardan Ev Sahibi de Sorumlu

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre apartman genel giderlerini içeren aidatlardan kiraya veren de sorumlu. Eğer kiracı ödemezse mülk sahibinden tahsil edilebilir.

Kira bedelinin yeniden belirlenmesinde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) üst sınır kabul ediliyor. Sözleşmedeki artış oranı, hakkaniyet ilkesi ve emsal kira bedelleri kriter alınıyor. Hakkaniyet ilkesi, eski kiracı indirimini içeriyor, bunun nasıl olacağına ilişkin Yargıtay kararları var. Yargıtay, eski kiracıların kiralarının yeniden belirlenmesinde, emsal kira bedelleri üzerinden yüzde 15 indirime gidilmesini benimsiyor. Kiracıların ve kiraya verenlerin bunu bilmesinde yarar var. Ayrıca yeni yasanın 344’üncü maddesiyle yabancı para olarak ödenen kira bedelinin 5 yıl geçmedikçe yeniden belirlenemeyeceği de hükme bağlandı” şeklinde açıklamalarda bulundu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here