Kent Konseyi Yılın İlk Genel Kurulunu Gerçekleştirdi

0
56

Geçtiğimiz yıl yeni yönetimini oluşturan İskenderun Kent Konseyi, yılın ilk Genel Kurulunu Belediye Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi. Genel Kurula, CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Nadir Ünal, Hatay Büyükşehir Belediyesi 3. Bölge Zabıta Müdürü Selçuk Güllü, Hatay Barosu Temsilcisi Avukat Osman Taşçı, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, muhtarlar ve kent konseyi çalışma komisyonları ile meclislerde görev almak isteyen gönüllüler katılım gösterdi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan genel kurul toplantısında açılış konuşması yapan Kent Konseyi Başkanı Vahit Çalışır, kent konseyinin amacından, sorumluluk alanlarından ve genel kurulun gündeminde bulunan konulardan söz etti. Çalışır; “2021 yılında neler yaptığımızı, 2022 yılında neler yapmak istediğimizi ve yapamadıklarımızla ilgili hangi konularda sizlerden destek istediğimizi bugün burada ifade edeceğiz. Sizlerin görüş ve önerilerinizi, fikirlerinizi alacağız. Bizim için Genel Kuruldaki ifadeler çok önemlidir” dedi.

Kent Konseyinin siyaset üstü bir yapıya sahip olduğunu ve korumaya çalıştığı üç temel husus olduğunu kaydeden Çalışır bunların da ‘Hava, Su, Toprak’ olduğunu söylerken; “Gelecekteki nesillerin ihtiyaçlarını planlamak üzere kurulmuş bir kuruluz” değerlendirmesinde bulundu.

Kent Konseyi olarak yaptıkları ‘İklim Değişikliği’ ile ilgili bilimsel araştırma sonuçlarını paylaşan Çalışır, İskenderun Kent Konseyi İklim Değişikliği Farkındalık Araştırmasının amacını; ‘Hemşerilerimizin iklim değişikliği farkındalığını ölçmek, genel kabul görmüş uygulamalara olan bakış açısı ve olası projelere destek niyetlerini ölçmek’ olarak açıkladı.

Yüz yüze anket tekniği ile yapılan araştırmaya, 18-53 yaş aralığında 330 katılımcının iştirak ettiğini söyleyen Çalışır, temel felaketlerden ve 20-30 yıl içerisinde yaşanacaklardan bahsedilen araştırmaya katılanlardan %63’ünün ‘Çok Farkındayım’, %33.33’ünün ise ‘Farkındayım’ dediğini aktardı. Buna göre İskenderun halkının iklim farkındalığına sahip olduğunu ifade eden Çalışır, araştırmanın özetini şu şekilde paylaştı;

“İskenderun’da vatandaşlar, İklim Değişikliğinin başımıza neler getireceğini oldukça iyi biliyor ancak emisyona yönelik projeleri desteklemekte aynı düzeyde istekli değil. Yine de ortalamalar arasındaki bu farklılığa rağmen proje desteklerinde azımsanmayacak bir ölçü gözlemlenmiştir. Ortalama karşılaştırılması bir hipotez testi tekniği olup araştırmanın hipotezi olan ‘İklim değişikliği farkındalığı yüksek olan toplumların iklim değişikliğine ilişkin projeleri destekleme oranı da yüksektir’ reddedilmiştir.”

Gündemin ilk maddesinde, Kent Konseyi Logosu katılmcılara tanıtıldı. Kent Konseyi logosunu tasarlayan Mimar Seyfullah Bakıcı, logoyu tüm ayrıntılarıyla anlattı. Logo ile ilgili katılımcıların görüş ve önerileri de alınarak bir sonraki genel kurul toplantısında alternatif logo taslaklarının yeniden görüşülmesi kararlaştırıldı.

Gündemin ikinci maddesi sahile yapılması planlanan ‘Mimar Sinan Kültür Parkı’ idi. Masrafları Mimarlar Odası tarafından karşılanmak üzere İskenderun Sahili’nde Mimar Sinan Kültür Parkı yapılması konusu görüşüldü. Konsey yürütme kurulu üyesi Mimar Nesrin Okur, bu konuda katılımcılara bilgi verdi, yapılan oylama ile konunun İskenderun Belediye Meclisine sunulmasına karar verildi.

Gündemin üçüncü maddesinde ise, 18 yaş altına satışının yasak olduğu, özellikle çocuklar için tehlike arz eden başta maytap olmak üzere proteknik maddelerin satışını yapanlara yönelik daha sert cezalar getirilmesi konusu yer aldı. Yasak olmasına rağmen İskenderun’da bazı esnafların çocuklara maytap sattıkları, maytap patlatılması sonucunda bazı çocukların zarar gördüğü, genel kurulda dile getirildi. Bu doğrultuda, maytap satışı geçekleştiren esnaflara yönelik 6 aydan az olmamak üzere ticaretten men edilmeleri teklifinin, yapılan oylama ile Belediye Meclisine sunulmasına karar verildi.

Genel Kurul toplantısında daha sonra Konseyin Gençlik, Kadın ile Engelliler Meclislerine de başkanlar seçildi, bu meclislerin bir an önce oluşturulması ve faaliyetlerine başlaması istendi.

İskenderun Kent Konseyinin Genel Kurul toplantısına katılan Hatay Milletvekili Suzan Şahin konseyin çalışmalarına yön vermek üzere tekliflerini içeren bir konuşma yaptı ve kent için yapılacak her çalışmada destek vereceğini söyledi.

Son olarak katılımcılar da söz alarak, çok çeşitli konulardaki talep ve tekliflerini konsey yürütme kuruluna ilettiler. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here