Kendine polis süsü veren dolandırıcıların faaliyetleri, tüm mücadeleye ve uyarılara rağmen devam ediyor. Söz konusu dolandırıcılardan elbette ilçemiz İskenderun ve ilimiz Hatay’da nasibini alıyor. 27 Şubat 2017 Pazartesi günü, ilçemiz İskenderun Çay Mahallesi’ndeki bir marketin işletmecisi bu yöntemle dolandırıldı. Kendisine sivil polis havası veren dolandırıcı şahıs, Çay Mahallesi’ndeki markete önce müşteri gibi girip, market içini kolaçan etmiş ve boş bulduğu bir tabureye de oturarak market sahibiyle önce havadan sudan konuşmuş. Markette alış veriş yapmak üzere gelen müşterileri de bir süre gözlemleyen dolandırıcı, bu sayede para çekmecesinin de yerini kısa sürede tespit etmiş.
*Kaçak Çay Şekeri Satıyorsun!
Dolandırıcı şahıs, market sahibin tek başına olduğuna kanaat getirince harekete geçmiş ve polis olarak denetim yapmaya geldiğini belirterek market içindeki asma kata çıkarak orayı kontrol etmek istediğini belirtmiş ve tek başına asma kata çıkmış. Asma katta bir süre kalan sahte polis daha sonra aşağıya inerek “ben yukarıda kaçak çay şekeri gördüm. Kaçakçılık yaparak bölücü örgüte maddi destek sağlıyorsun. Bunun yüklü miktarda para cezası ve beş yıl hapsi var. Böylesi bir suç neticesi senin sigara bayiliğinde iptal edilir” diyerek işletme sahibini yapmadığı bir iş için suçlayarak onun paniklemesine, tepki vermesine ve moral çöküntüsüne uğramasına sebep olmuş.
*Polis Köpeğiyle Arama Yapacağız
Market işletmecisi doğal olarak tepki gösterip “Kaçak şeker nereden çıktı kardeşim? Onların hepsi Türk Malı, üretim yeri belli, markası belli” diyerek itiraz etmiş. Bunun üzerine dolandırıcı şahıs “Birazdan ekip gelecek. Polis köpeğiyle de arama yapacağız. Ben sana yardımcı olmak istiyorum. Arkadaşlar gelmeden yukarı çık, cep telefonuyla şekerlerin fotoğrafını çek. Elinde bir kanıt olsun. Ben de sana yardımcı olurum” diyerek şaşkın hale gelen, psikolojisi bozulan market sahibini asma kata yollamış. Market sahibi cep telefonuyla fotoğraf çekerken dolandırıcı şahıs, çekmeceyi açarak 800 TL’ye yakın para, 5-6 paket de sigara alarak marketten çıkıp gitmiş…
Asma kattan inen market sahibi sahte polisi aşağıda göremeyince dolandırıldığını fark edip dışarı çıkıp market civarında şahsı aramış, ardından da polise haber vermiş. İskenderun ve Hatay Emniyeti şimdi bu yöntemle can yakan dolandırıcı ya da dolandırıcıları arıyor…
*Telefonla Dolandırıcılık
Diğer bildik yöntem, yıllardır süren telefon dolandırıcılığı. Bilgisayar üzerinden, tek kullanımlık cep telefon hatları ya da 800’lü hatlardan arayan şahıslar yine kendilerine polis süsü vererek “Bölücü örgüte yardım ve yataklık eden bir şahısın üzerinde sizin kimliğiniz çıktı. Onunla birlikte siz de sorgulanacak ve yargılanacaksınız. Size yardım etmek istiyoruz. Devlet banka hesabınıza el koymadan, hesabınızı bizim numarasını vereceğimiz hesaba aktarmanızı ve orada emaneten durmasını öneriyoruz. Ayrıca varsa, evdeki pırlanta, altın, yüzük, kolye ve nakit parayı, bir torba içine koyarak, adresini vereceğimiz noktaya bırakın. Arkadaşlarımız orada olacak, torba içindeki paranız ve altınlarınız da emanetimizde olacaktır, hiç merak etmeyin” şeklinde veya biraz daha farklı yöntemlerle gelişiyor. Bu ve benzeri gelen telefonlar neticesi, masum vatandaşlar bir anda panikleyerek, telefondan gelen talimatları bir bir yerine getirip dolandırılmış oluyorlar.
Oysa hâkim, savcı, polis ve asker, telefonla böylesi suçlamalar yapmazlar ve telefonla para talebinde bulunmazlar. Varsa bir suç iddiası, bunu emniyette, adliye de konuşabilir ve bu gibi yerlerde sorgulanabilirsiniz. Bu yüzden resmi makamlar ve onların resmi binaları, buluşma adresiniz olmalıdır…
*Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mustafa Çöloğlu
Market ve işletmecilere, vatandaşlara, sadece emniyetin uyarısı yetmez. Dolandırıcı ve kötü niyetli şahıslarla, kurumlar, sivil toplum örgütleri, mesleki kuruluşlar ve medya aracılığıyla top yekûn bir mücadele gerekir. Bu yüzden İskenderun Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mustafa Çöloğlu, üyelerini birer SMS mesajıyla, ya da üyelerine elden ulaştırabileceği bir el ilanı ile uyabilir. Yine Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Başkanı aynı zaman da TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’i bilgilendirebilir, onlar da Türkiye genelindeki üyelerini uyarabilirler. Özellikle yalnız çalışan, asma kat, yan depo ya da üst katta depoları olan market sahiplerinin, para çekmecesinin önünden ayrılmamaları “Ben polisim” diyenlerden kimlik istemeleri ve her tür suçlama, iddia ve iftira için emniyet amirlik ve müdürlük binalarının buluşma noktası olması telkin edilmelidir.
*Polis Yeleği ve Rozeti, Polis Üniformaları ve Şapkaları
Diğer bir konu devlet ve hükümet yetkililerine, TBMM’ne ve İçişleri Bakanlığına düşmektedir. Bugün internet ortamında Polis rozetli para cüzdanları, polis rozetleri, bel ve kemer rozetleri, polis yelek ve üniformaları, polis şapkaları ücreti mukabili satılmaktadır. (Askeri üniformalar da bu işe dâhil.) Anılan üretimleri yapan firmaların ve işaret ettiğim ürünleri gerek internet ortamında gerekse de mağaza da satan her bir firmanın ve şahsın çok daha ciddi bir şekilde denetlenmeleri, denetlenmesi gerekir. Sanıyorum bu konuda ciddi bir yasal boşluk var. TBMM, varsa yasal boşluk derhal gidermeli, hazırlanacak kanuna da İçişleri Bakanlığı’ndan fikir ve rapor alma yoluyla düzenlemeler getirmelidir.
Sahte polis ve asker kimliği de zaten rahatlıkta pek çok mekânda ustaca hazırlanabilmekte ve sahte polis ve askerler bir uygulamada yakalanıncaya kadar sahte asker ve polis kimlikleri de gittiği yere kadar kullanılabilmektedir. Sonuç olarak asker ve polis kimliklerinin de taklit edilemeyecek şekilde özel bir yöntemle yapılması gereği ortaya çıkmıştır.
*Dolandırıcı, Dolanır Durur
Ben bir medya mensubu olarak her kesimden herkese kendimce uyarılarımı yaptım. Bundan sonra da yapacağım. İskenderun Emniyet Müdürlüğü’nün konuyla ilgili çalışmalarını da dışardan izliyorum. Yukarıda yazdım sadece emniyetin ve benim ve bizlerin uyarısı yetmez. Herkes bir birini uyaracak her kurum ve kişi üzerine düşeni yapacak. Bunu yaparsak dolandırıcı, akşama kadar dolanır durur ardından da dolandıracak kişi ve mekân bulamaz…