“Kemoterapi Bilgilendirme Kitapçığı” Hasta ve Hasta Yakınlarını Rahatlatıyor

0
462

kemoterapi kitapçığı1Sağlık Bakanlığına bağlı Adana Numune Eğitim Araştırma Hastanesi Onkoloji Kliniğinde hastalara sunulan “Kemoterapi Bilgilendirme Kitapçığı”, Kemoterapi tedavisi gören hastaların sorularına cevap bulmalarına yardımcı oluyor.

Kemoterapi tedavisi gören Kerime Bağuç isimli hasta kitapçıkta aradıkları sorulara cevap bulduğunu ifade ederken, klinik dışında hastasını bekleyen Metin Ayyıldız isimli hasta yakını ise; “Onkoloji Kliniğinde bulundurulan  “Kemoterapi Bilgilendirme Kitapçığı” çok faydalı bir kitapçık. Bunu okuyunca içimdeki bazı korkular yok oldu, hasta yakını olarak şimdi kendimi çok huzurlu hissediyorum” dedi.

Kemoterapi tedavisi gören hastaların sorularına cevap olabilecek bilgileri içeren “Kemoterapi Bilgilendirme Kitapçığı”  hakkında görüşünü aldığımız Adana Numune Eğitim Araştırma Hastanesi Onkoloji Kliniğinde görevli Doçent Doktor Timuçin Çil; “Kanser tedavisi ve yönetilmesi zor bir hastalık, ölüm oranı da oldukça yüksek. Son yıllarda ölüm oranlarında düzelme var ama görülme oranları halen çok yüksek, bu nedenle bu tedavi süreçlerini hastalarımızla birlikte yürütüyoruz. Tabi hastaların, tedavi sürecinde, tedavi sonrasında birçok soruları oluyor. Bunları da, mutlaka hastaları ve hasta yakınlarını bilgilendirip çözmeye çalışıyoruz. Bu amaçla Adana Numune Eğitim Araştırma Hastanesinde bazı yöntemler var. Onkoloji kliniğimize başvuran tüm hastalara ilk tanı konulduğu anda hekimleri tarafından mutlaka bilgilendirme yapılıyor. Hasta ve hasta yakınlarına, sormak istediği tüm sorulara yanıt verilmeye çalışılıyor.

Duydukları kaygılar, düşünceler, giderilmeye çalışılıyor. Tedavinin nasıl olacağı, hangi tedavinin uygulanacağı, bundan sonraki takip süreci için nasıl bir yol izleneceği gibi birçok soruya yanıt verilmeye çalışılıyor. Bizim hastanemizde de onkoloji kliniği uzun süredir mevcut, kliniğimizde tabi hastalarımızı bilgilendirmek adına bazı yöntemler uyguluyoruz, direk konuşarak sorulara yanıt verme şeklinde oluyor veya bazı broşürlerimiz, kitapçıklarımız var. Bu günde bunlardan birini size göstermek istiyorum. Bu bizim hastanemizin ‘Kemoterapi Bilgilendirme Kitapçığı’, her yıl bunun üzerinde çalışıyoruz. Özellikle kemoterapinin ne olduğu, nasıl bir tedavi olduğu, yan etkilerinin neler olduğu, nelerle karşılaşılabileceği, her kemoterapinin ilacının veya tedavisinin aynı olup olmadığına yönelik yani bugün günümüzde bir onkoloji hastasının merak ettiği tüm sorulara yanıt verebilecek bir kitapçık. 

Tabi bu kitapçık içerisinde onkolojinin yeni gelişmelerinin de olması nedeniyle her yıl revizyon yapmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here