Dünyanın dört bir tarafındaki Katolik Hristiyanlar, Paskalya Bayramını bu gece kutlayacak. Kentimizde yaşayan Katolik cemaatine mensup Hristiyan vatandaşlarımız da bu önemli bayramı ayinlerle ve çeşitli etkinliklerle bu gece coşkuyla kutlayacaklar.
Paskalya Bayramı İsa Mesih’in dirilişi nedeniyle Hıristiyanlık dünyasında her sene İlkbahar aylarında kutlanır. Paskalya Bayramı, İsa’nın dirilişinin kutlandığı Hristiyan Dünyasının en büyük bayramlarındandır.
Çeşitli etkinliklerin de düzenleneceği Paskalya Bayramı münasebetiyle bugün İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesinde, Latin Katolik Kilisesinde ve İskenderun İncil (Protestan) Kilisesinde Paskalya Ayinleri yapılacak. Kentimizdeki Paskalya Ayinleri, Karasun Manuk Ermeni Kilisesi’nde Saat 18.00’de, İskenderun İncil Kilisesinde saat 19.00’da, Latin Katolik Kilisesinde saat 22.00’de düzenlenecek.
Geçtiğimiz hafta sonu Çiçek Bayramıyla başlayan Kutsal Hafta boyunca, kentimizde bulunan Hristiyan vatandaşlar, Kutsal Çarşamba (Yağların Kutsanması), Kutsal Perşembe (Son Yemek-İsa’nın Ele Verilişi), Kutsal Cuma (İsa Mesih’in Haça gerilerek öldürülmesi) ayinlerini gerçekleştirerek Paskalya Bayramının hazırlıklarını tamamladılar.
PASKALYA NEDİR?
Paskalya, Hristiyanlık’taki en önemli bayramlardandır. İsa’nın çarmıha gerildikten sonra 3. günde dirilişi kutlanır. Doğu ve Batı kiliseleri arasında farklılıklar olmakla beraber, Paskalya dönemi yaklaşık olarak Mart sonundan Nisan sonuna kadar olan dönemdir. Her sene sabit bir tarihte gerçekleşmeyen ve dünya kiliselerinin çoğunda Pazar günü kutlanan Paskalya Günü ise, Kıyam Yortusu, Diriliş Pazarı ya da Diriliş Günü olarak da adlandırılır.
Paskalya ve Triduum sözcüklerinin 2. yüzyıldaki karşılığı Yunan ve Latin yazarlar tarafından “Pascha” olarak kullanılmıştır. İbranice “Pesah” sözcüğünün Aramice’ye geçmiş halinden türetilmiştir.
Sözcük “dokunmadan geçmek” anlamına gelir ve İsrailoğulları’nın Mısır’daki esaretten kaçışına veya İsrailoğulları’nın ilk doğan çocuğunun canının bağışlanmasına gönderme yapar. Pavlus Efes’ten “Pascha’mız İsa bizim için kurban edildi” diye yazmıştır; ancak Efesli Hristiyanlar ‘Çıkış’ın İsa’nın ölümünden bahsettiğini duyan ilk insanlar değildi.