Kentsel dönüşüm ve yerinde dönüşüm projeleriyle açıklamalarda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, deprem bölgesindeki yerinde dönüşüm projelerine dair şikayetlere değindi.
Yapılmak istenen iyi işlere karşı olmadıklarını ancak yurttaşların, bu niyetin somut icraata dönüşmediğinden şikayetçi olduklarını kaydeden Vekil Kara; “Yapılmak istenen iyi işleri inkar eden tahripkar bir muhalefet anlayışından uzağız: Yerinde dönüşüm niyet olarak güzel bir proje. Ancak yurttaşlar, bu niyetin somut icraata dönüşmediğinden şikayetçi. Bu proje kapsamında konutlar için 750 bin; iş yerleri için 400 bin liralık hibe ve kredi sağlanıyor. Ancak müteahhitler, bu rakamların çok üzerinde sözleşmeler hazırlıyor, yurttaş da bir sonraki depremde evim zarar görür korkusuyla ya imza atıyor ya da süreç uzuyor. Konutların maliyeti, hibe ve kredi tutarının karşılayamayacağı kadar artmış durumda.
TÜİK’in Ekim 2024 tarihli güncel verilerine göre işçilikte yüzde 55, malzemede yüzde 30’a yakın maliyet artışları yaşanmıştır. TCMB ise Yeni Konutlar Fiyat Endeksi’nin 158,16’ya çıktığını açıklamıştır. Bu, iki yıl öncesine göre, neredeyse 60 puanlık bir fiyat artışına tekabül ediyor. Hatay’daki konutların ortalama fiyatları da Endeksa platformunun hesaplamalarına göre 2 milyon ila 5 milyon lira arasında değişiyor. Konut fiyatlarındaki artışların, sağlam zemini bulunduğu varsayılan ya da açıklanan ilçelerimize yönelik nüfus hareketliliğini takip ettiğini görüyoruz. Arsuz’da bir konutun metrekare birim fiyatı, 32 bin liraya ulaşmıştır. Belen ve Dörtyol’da ise metrekare başına ortalama 20 bin liralık maliyetle karşılaşıyoruz. Bu maliyetler, hibe ve kredilerle, yurttaşların öz kaynaklarıyla karşılayabilecekleri düzeyin üstündedir. Yerinde dönüşümün maddi teşviklerinin yeniden düzenlenmesi gerekiyor” diye konuştu.
“Yurttaşları İnşaat Şirketlerinin İnsafına Terk Etmeyin”
Yerinde dönüşüm projelerinin koşullarının gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Kara; “Yurttaşlarımız adına hibe ve kredilere bir üst veya alt sınır getirilmesini değil, verilecek tutarların müteahhitle imzalanacak sözleşmeye göre güncellenmesini talep ediyoruz. Söz gelimi 2 milyon liralık bir projeyle 5 milyon liralık bir projeye aynı hibe ve kredinin verilmesi ne iktisadi açıdan gerçekçi ne de hakkaniyete uygundur. Burada belirli bir oran saptanabilir, ödemeler bu orana göre yapılabilir. Bunun bürokratik bir yük getireceği ileri sürülecekse, hibe ve krediler ekonomik gerçeklere uygun biçimde artırılmalıdır.
Genel Başkanımız Özgür Özel, 26 Kasım 2024 tarihli grup toplantımızda hibe ve kredi miktarının 1,5 milyon liraya yükseltilmesi gerektiğini açıklamıştı. Dolayısıyla bu talep, Cumhuriyet Halk Partisi olarak ilkesel duruşumuzdur. Bunun yanı sıra geri ödeme süreçlerinde kolaylık sağlanmalıdır. Fakat bu konudaki tartışmaları nihayete erdirecek, yurttaşların hak kaybına uğramasına mani olacak biçimde, müteahhitler ve yurttaşlar arasında bir denge gözetilmesi gerekiyor. Konut stokunun zarar görmesini ve yurttaşların çaresiz kalmasını fırsat bilip maliyetin de üstünde fiyat veren müteahhitler var. Her seferinde fırsatçılıkla mücadele edilmesi gerektiğini telkin eden Cumhurbaşkanı ve hükümet, deprem bölgesindeki müteahhitleri denetleme konusunda aynı kararlılığı göstermiyor. Hükümet, yurttaşları, birkaç inşaat şirketinin insafına terk etmemelidir” dedi.
Kara, konuyla ilgili olarak verdiği soru önergesinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a şu soruları yöneltti:
“1-Hatay’da 6 Şubat depremleri öncesinde ve sonrasında, kentsel dönüşüm kapsamına alınan yapıların ilçelere göre dağılımı nedir?
2-2012 tarihli yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren Hatay’da kentsel dönüşüm kapsamına alınan konutlar için ödenen tutar nedir?
3-Yerinde dönüşüm kapsamında verilen hibe ve kredi desteklerinin, inşaat maliyetlerine göre güncellenmesi için bir çalışma yürütülmekte midir?
4-Yerinde dönüşüm projesi kapsamında Hatay’da yerinde dönüştürülen konut sayısının ilçelere, kent ve kır ayrımına göre dağılımı nedir?
5-Tüm Türkiye’de kentsel dönüşüm kapsamında yenilenen binaların il ve bölgelere göre dağılımı nedir?” (Haber Merkezi)