Kara: “İskenderun Sahil Tabanında Sismik ve Jeolojik İnceleme Başlatılacak mı?”

0
19

Doğan Süslü’nün Köşe Yazısı, CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara Tarafından Geliştirilerek Soru Önergesine Dönüştü….

İskenderun Körfezi ile ilgili Genel Yayın Yönetmenimiz Doğan Süslü’nün köşe yazısı, CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara tarafından geliştirilerek soru önergesine dönüştü. Gazeteci Yazar Doğan Süslü’den gerekli bilgi ve doneleri alarak, konu ile ilgili araştırmalarda bulunup ilgili kişilerle temasa geçen Milletvekili Kara, onlardan da konu hakkında bilimsel veriler elde ettikten sonra Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na bir dizi soru yöneltti.

Soru önergesinde, detaylı şekilde bilimsel araştırmalardan yararlanılmadığı için 11 ayı aşkın süredir İskenderunlu yurttaşların su taşkınına maruz kaldığını ifade eden Nermin Yıldırım Kara; “Depremin üzerinden 11 ayı aşkın süre geçmesine rağmen su taşkınlarının sürekli hale gelmesi yapılan tahkimat haricinde ilgili bakanlıkların ve kurumların daha detaylı bir araştırma yapması gerektiğini göstermektedir. Bilimsel yayınlarda; kıyı alanlarında bulunan dik yamaçlarda deniz dibi heyelanlarına bağlı heyelanlar olduğu belirtilmiştir. Bu bağlamda uzmanlar Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi’nin çıkardığı haritaların önemi üzerinde durmaktadır. Uzman görüşlerine göre; Harita Genel Müdürlüğü desteğiyle alınacak GPS verileri ışığında karasal alanda oturma ya da herhangi bir çökme durumunun olup olmadığı tespit edilmelidir.

Yine Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü marifetiyle deniz içi sismik ve karasal alanlardaki jeolojik yapının da dikkate alınarak bölgesel bir oturma olup olmadığı araştırılmalıdır. İskenderun Körfezi’nin su taşkınlarına maruz kalmadan yaşanabilir bir duruma gelebilmesi için çeşitli kurumların iş birliği ve bilgi alışverişi yapması gerektiği açık olmakla birlikte Bakanlığın hangi konularda ne kadar derinlemesine çalıştığı kamuoyu ile paylaşılmamaktadır. Genel itibarıyla yurttaşlarda bir deneme-yanılma yolu tercih edildiği intibahı oluşmaktadır” dedi.

“Hangi Tür Araştırmalar Yaptınız, Hangi Tür Sonuçlar Tespit Ettiniz?”

CHP’li Vekil Kara, Bakan Uraloğlu’nun cevaplaması istemiyle şu soruları yöneltti;

“1-İskenderun sahil şeridinde bulunan ve eski olduğu bilinen altyapının tekrar düzenlenmesi için hangi tür araştırmalar yapılmış ve hangi sonuçlar tespit edilmiştir?

2-Daha kapsamlı bir neden tespiti ve ileriye yönelik önlemler için Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi’ne deniz tabanı konusunda bilgi edinme amacıyla başvurulmuş ve haritalandırma desteği alınmış mıdır?

3-Sorun tespitine, deniz içi sismik ve karasal alanlardaki jeolojik yapıya yönelik olarak Harita Genel Müdürlüğü ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü gibi kurumlardan destek alınmış mıdır?

4-Bölgedeki yatay ve düşey yönde yer değiştirme seviyeleri GPS ağları veya inklonometre kuyuları ile ölçülmekte midir? Bu bilgiler Bakanlıkça da dikkate alınmış mıdır?

5-Kara alanlarındaki oturma düzeylerinin deniz seviyesinin altına düşmesi, gel-git ve olası gelecek depremler gibi sebeplerle oluşacak tsunami etkisi de göz önünde bulundurularak modellemeler yapılmış mıdır?

6-Olası yeni bir depremde muhtemel tsunami sularının yayılma alanlarının ve oluşacak dalgaların genliklerinin hesaplanması için diğer kurum ve kuruluşlarla birlikte yapılmış mevcut bir çalışma var mıdır?”

Gazeteci Doğan Süslü’nün İskenderun Körfezi ile ilgili köşe yazısını dikkatlice okuyan, sözlü olarak da bazı bilgileri alan, yetinmeyip danışmanı yoluyla da bilgiler edinen Milletvekili Yıldırım Kara ayrıca başkent Ankara’da konuyla ilgili pek çok kurum ve kuruluşla istişare ederek, soru önergesini çok daha sorgulayıcı hale getirdi. Adını İskenderun’dan alan gazetemiz İskenderun, İskenderun’un tez zaman da yaşanır hale gelmesi için sorumlu, uyarıcı ve bilgilendiren yayınlarına devam edecektir. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here