İskenderun’da bir süredir içme suları tazyiksiz akıyor. Bunu ilk önce ev hanımlarımız fark etti. Bir müddettir bölgemizde devam eden kuraklık yeraltı sularımızın çekilmesine neden oldu. Kotası yüksek mahallerimiz tazyik sorununu daha çok yaşıyor.
Kimi görüşlere göre yaklaşık yüzde 40’lık bir su kaybı var. Nüfus artışı, su israfı ve kaçak su kullanımı da azalan suya belki birer etkendir ama ana sebep kuraklıktır…
Önümüz kış. Yağan yağmurlarla yeraltı su seviyelerimiz istenilen düzeye gelebilir. Kışı rahat geçirir, bahara ulaşabiliriz ama muhtemelen 2023 Mayıs ayında yine su tazyikimiz düşer, belki de İskenderun’da susuzluk yaşayabiliriz.
*HATSU Üst Yönetim Bilgilendiriliyor
Peki, ne yapmak gerekiyor? Elbette vakit geçirmeden Mayıs 2023 gelmeden 45 mahalleli İskenderun’a, ez az beş adet yeni içme suyu sondaj kuyuları açmak gerekiyor.
HATSU, bazı mahalle muhtarlarımız, İskenderun Belediyesi ve HBB işin farkında. İnanıyorum ki el birliğiyle çözüm üretip, en seri biçimde yeni su sondaj kuyularının açılmasına çalışacaklar. HATSU’nun iş bilen, ehil elleri raporlarını veriyorlar, yapılması gereken operasyonları üst yönetime bildiriyorlar.
Su hayattır. Su yaşamın önemli gereksinimlerinden biridir. Suya ne kirli su ne de siyaset karışmamalıdır. Halkın ve kamunun yararına olan su, tazyikiyle, kullanılır haliyle, evlerimize, meskenlerimize ve diğer hak sahiplerine ulaşmalıdır.
*Seri, Ortak ve Kararlılıkla Hareket Edilmeli
HBB Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, HATSU Genel Müdürü Muhammed İkbal Polat, ilgili HATSU Birimleri, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, İskenderun için oluşan kuraklık ve su tehlikesinin bilinciyle, sorumlu, seri ve ortak kararlıkla işin üzerine gitmelidir. İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek ve Hatay Valisi Rahmi Doğan, kendini hissettiren su sorununu, mülki idare anlamında ciddiye almalı, açılması muhtemel içme suyu kuyularının hatırlatıcısı, sorgulayıcısı ve takipçisi olmalıdır.
Takip işinin belli bir sorumluluğu da elbet biz basın mensuplarının üzerinde olacaktır. Ben, gazetemiz İskenderun ve kendi adıma İskenderun’daki kuraklık ve gerektiği gibi musluklardan gürül gürül akmayan suyun takipçisi olacağımızı ifade etmek isterim.
*Sıralı Mülki Amirlerimiz de Sıkıntıya Girer
İskenderun’daki olası bir su krizi sadece yerel yönetimleri sıkıntıya sokmaz, beraberinde sıralı mülki amirliklerimizi de zora sokar. Aklın yolu birdir. Herkes üzerine düşeni yapar ve herkes orak sorumluluk bilinciyle hareket ederse, kamu yararına olan yeni içme su kuyularının açılması ve faaliyete geçmesi, İskenderun yaşayanlarıyla birlikte, atanmış ve seçilmişleri de rahata kavuşturur.
Esasen tıpkı seçilmişlerimiz gibi mülki amirlerimiz de su gibi yaşamda elzem olan bir konunun bizlerin çağrısına gerek kalmadan, kendiliklerinden olaya müdahil olacaklarından zerre kuşkum yoktur. Benim burada yaptığım, belli bir gelişmeden önce ilgili makamları, tüm ilgilileri önceden bilgilendirmektir.
*Mahalle Muhtarlarımıza da Görev Düşüyor
Vatandaşla, devlet arasında köprü olan, seçilmişler sınıfındaki mahalle muhtarlarımıza da konuyla ilgili büyük sorumluklar düşmektedir. Sağ olsunlar, sorumlu hareket eden her bir muhtarımız, su konusunda hassastır, mahalle sakinlerinin ve mahallesinin susuz kalmaması adına her kapıyı çalan, her platformda ses veren insanlarımızdır. Dolayısıyla açılması muhtemel içme suyu kuyularının en ciddi takipçilerinin bir bölümü de mahalle muhtarlarımız olacak, kuraklık ve su sorununun bir an önce son bulması adına ayrı-ayrı ya da ortak çaba gösterecek ve konuyu gündemde tutmasını bileceklerdir. Ben buna yürekten inanıyorum.
‘Su gibi aziz ol’ duasını almak isteyen A’dan Z’ye tüm ilgililer ve yetkililer lütfen kollarını sıvasın ve İskenderun’u tazyik siz suyla ya da tamamen susuz bırakmasın.
Su önemlidir dolayısıyla gündeme taşıdığım konu asla ihmale gelmez. Sağlık, bereket ve bol suyla kalın…