Değerli okurlarım, öncelikle hemen şunu söylemeliyim ki, kalecilik göründüğü gibi basit değildir. Yani kolay bir zanaat değimini kesinlikle kullanmayız. Kalecilerin, motivasyon, fiziksel, psikolojik, blokaj konularına doğal olarak gireceğim. Öncelikle oyun içinde şu üç konuyu izah etmeden başka taraflara yönelemeyiz.
Bir kaleci müsabaka esnasında anlatacağım şu üç konuya olağanüstü dikkat etmelidir: *Temel Pozisyon, *Pozisyon Alma, *Kalesinde Yer Tutma. Hata Yapmayan Kaleci Olur mu? Gol Yemeyen Kaleci Var mıdır? Bunların ikisi de söz konusu edilemez. Yine de iyi kaleci, hatayı az yapan kalecilerdir.
Rakip golcü ceza alanına girmiş ve karşı karşıyasınız, burada kalecilerin yapacağı fazla bir şey olamaz. Birazcık ballıysa, ayaklarına, koluna ya da başka bir yerine çarpar, sürpriz şekilde golden kurtulur. Bunun da her zaman olacağını söyleyemeyiz. Ancak, tecrübe oldukça önemlidir. O da zamanla olabilecek bir hadisedir. Bazı kalecilerde Allah vergisi kabiliyet vardır. Bu kalecilerin şansları da yaver gider. İşin esası çalışmaktan geçer. Antrenmanların hakkını vererek, hocalarına dikkat ederek, antrenman sonrası daha fazla çalışarak bazı eksikliklerini giderebilir.
TEMEL POZİSYON: Normal koşuklarda en iyi kaleci duruşu budur. Meşin yuvarlak rakip alandadır ve kaleci psikolojik olarak rahattır. Unutulmamalıdır ki, top uzun bir pasla ceza alanımıza kadar gelebilir. Bu nedenle, özellikle rakip ataktayken ayaklar 30 cm. kadar açık, dizler hafifi öne eğik, eller ise açık olmak kaydıyla göğüs hizasında olmalıdır. Gözler tribünde değil, topun yönünde olmalıdır. Tribündeki sevgilisine el sallarken gol yiyen çok kaleci gördüm. Onlar şimdi kaleci değiller. Hani eli işte, gözü oynaşta derler ya. Onun gibi. Bütün olumlu hareketler bu dengeli duruşla başlar. Bu duruşta bütün adaleler tetikte ve kasılmış olmalıdır ki, sağa ve sola yaylanıp plonjon yapabilsin.
Yukarıda sözünü ettiğim bu temel duruş, genel olarak kale çizgisinden bir ya da bir buçuk metre önde ve gol çizgisinin tam ortasında olmalıdır. Böyle olursa, oyunu kontrol edebilir, görüş açısını güçlendirebilir.
Temel duruş, meşin yuvarlak rakip kaledeyken de gerçekleşmesi gerekmektedir. Eğer, top uzakta diye ceza alanının önüne kadar gelen kaleciler çoğu zaman hayal kırıklığı yaşıyorlar. Kalecinin orada olduğunu gören uyanık birisi, aşırma bir vuruş yaparsa ne olur? Neye mal olur? Ben bilemiyorum. Her şeyde olduğu gibi, sporun raconunda da ciddiyet yatar.
Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA